Nästa artikel
Många köpare känner sig lurade
Reportage

Många köpare känner sig lurade

Publicerad 15 januari 2007 (uppdaterad 23 september 2010)
 Många bilköpare känner sig lurade på hur gammal deras bil är. Då brukar deras klagomål avgöras av allmänna reklamationsnämnden (ARN). Vi har tittat på några exempel därifrån gällande anmälningar om fel årsmodell.

Att bilen är äldre än vad köparen trott är ett vanligt klagomål hos ARN.


- Vi får in en hel del anmälningar om årsmodeller. Ofta handlar det om bilar som stått länge hos bilhandlarna, i vissa fall över ett år. Men det är inte alltid som bilköparen får rätt, eftersom köpeavtalen i många fall är otydliga, säger Kerstin Sundvall, chef för reklamationsnämndens motoravdelning.


Under 2005 fick ARN in 202 klagomål som gällde nya bilar och 644 på begagnade. Motsvarande siffror var tidigare 150-160 nya bilar och cirka 400 begbilar per år. Hur många av dessa som rör just årsmodellskritik är oklart.


- Men det är en del i alla fall. Ofta är det så att bilköparna har upptäckt i efterhand att deras bilar var äldre än de trodde. De kan vara tillverkade mer än ett år tidigare. Bilhandlarna berättar inte heller allt, de säger att bilen är ny trots att det råder en stor begreppsförvirring om vad som menas med en ny bil, säger Kerstin Sundvall.


18 månader äldreVi Bilägare har tittat på några anmälda fall för just årsmodeller. En man i Stockholm köpte i april 2004 en Mazda6 touring. Han trodde att han köpt en ny bil, men upptäckte i registreringsbeviset att bilen var tillverkad i september 2002, alltså 18 månader före leveransen. Köparen ville ha ett prisavdrag på 30 000 kronor, vilket bilfirman inte accepterade. Bilköparen anmälde företaget Scanauto i Stockholm till ARN som beslutade att rekommendera bilfirman att betala 8 000 kr till köparen eftersom årsmodellsbeteckningen inte stämde.


En man i Skåne köpte en Peugeot 407 SW i april 2005. Det visade sig efter köpet att bilen var tillverkad i juli 2004. Bilköparen ville ha avdrag med 30 000 kr, vilket bilfirman inte godtog. Bilköparen klagade till ARN, som dock gav bilföretaget Wä i Kristianstad bil rätt. Bilen var av det senaste utförandet och köparen kunde inte visa på att bilen tagit någon skada av att stå länge i lager.


En kvinna i Skåne köpte i juni 2003 en Mazda Tribute. Som årsmodell angavs 2003 i köpekontraktet. När hon senare skulle byta bilen mot en ny Ford Mondeo tyckte Fordsäljaren att hennes Mazda var av årsmodell 2002 eftersom den var tillverkad i oktober 2001. Säljaren ville då minska bilens värde med 20 000 kr. Kvinnan vände sig till Mazdaförsäljaren och ville ha kompensation med 20 000 kr för fel årsmodell. Det fick hon inte och därför anmälde hon bilfirman Lindgrens bil i Osby till ARN. De rekommenderade bilfirman att betala 7 000 kr till kvinnan för fel årsmodell.


Ingen vagnskadegarantiEn man i Halland köpte i november 2003 en Hyundai Coupé, årsmodell 2003 enligt köpeavtalet. Senare upptäckte han att bilen var av  årsmodell 2002 och därför inte hade vagnskadegaranti. Bilköparen ville ha avdrag med 47 600 kr för att detta inte framgick i köpekontraktet. Det gick inte bilfirman med på. Köparen anmälde detta till ARN, som rekommenderade bilfirman Arvidstorps bil i Falkenberg att betala 7 000 kr till köparen för fel årsmodell.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.