Nästa artikel
Gymnasieskola bröt mot körkortsregler: "Mycket allvarligt"
Vi Bilägare granskar

Gymnasieskola bröt mot körkortsregler: "Mycket allvarligt"

Publicerad 30 mars 2020 (uppdaterad 30 mars 2020)
En gymnasieskola polisanmäls av Transportstyrelsen efter att ha brutit mot reglerna om yrkesförarkompetens för elever. Det handlar om elever som ska ha genomfört grundutbildningen – men som i själva verket inte gjort det.

För att få köra tunga fordon i Sverige behöver du vanligtvis vara över 21 år. Men om du har gått en grundutbildning i yrkesförarkompetens kan du ansöka om behörighet i yngre ålder. I Sverige erbjuder flera gymnasieskolor en sådan utbildning. När eleverna slutfört alla kurser och fått betyg rapporterar skolan in detta till Transportstyrelsen.

– Tack vare att vi har den här gymnasieutbildningen kan ungdomarna få behörighet att köra tunga fordon redan vid 18 års ålder. Förutsättningen för att kunna få det är att man genomgått de här tre åren, berättar John Wahlgren, inspektör på Transportstyrelsen.

En av skolorna som erbjuder denna utbildning är Framtidsgymnasiet i Kristianstad. Men efter en granskning av Transportstyrelsen framgår det att skolan rapporterat att flera elever genomfört utbildningen trots att så inte är fallet.

– Det är mycket allvarligt att man brutit mot reglerna på ett sådant sätt, säger John Wahlgren. 

Han menar att en elev som blivit inrapporterad som godkänd innan hela utbildningen genomförts skulle kunna hoppa av programmet och ändå få behörigheter genom prov på Trafikverket. Genom detta förfarande trotsar man ålderskraven enligt körkortslagen. Samtidigt understryker John Wahlgren hur viktig utbildningen är för att eleven ska få den kunskap som yrket och trafiksäkerheten kräver.

– Här handlar det om att de ska bli yrkeschaufförer från början till slut. Utbildningen är både teoretisk och praktisk. Under praktiken får man verkligen se hur arbetslivet ser ut.

Transportstyrelsen har granskat merparten av skolans rapporteringar mellan den 5 mars 2018 och den 23 april 2019 och totalt konstaterades 29 felaktiga rapporteringar. Men när Vi Bilägare kontaktar Framtidsgymnasiet uppger de att det endast rör sig om 15 elever då de har råkat dubbelrapportera flera av dem.

Fredrik Ericsson som är skolchef på Framtidsgymnasiet tar på sig ansvaret för felen och menar att det inte kommer hända igen.

– I detta fall är det så att vi begått ett fel men jag vill kraftigt betona att det inte varit medvetet. Det har berott på okunskap, säger han. Vi har rättat till det så att det inte blir fel framöver.

Hur har ni rättat till felen?

– Vi har tagit hjälp av en systerskola som har lite höjd kompetens. Det händer saker när lärare slutar och ersätts av andra. Men det är vårt ansvar att rapporteringen sker korrekt.

Enligt Transportstyrelsen har även vissa elever som inte ens varit behöriga till utbildningen rapporterats in som godkända, men enligt Fredrik Ericsson är så inte fallet. Han menar att det finns så kallade introduktionselever som får läsa utbildningen trots att de saknar betyg från ett eller flera ämnen i grundskolan.

– Vi har inte rätt att rapportera in yrkesförarkompetensen till Transportstyrelsen innan de fått godkänt i de kurser från grundskolan som de saknar. Men de är behöriga att gå den gymnasieutbildning de läst. De aktuella eleverna blev alla behöriga i saknat grundskoleämne.

Majoriteten av de 15 felaktigt rapporterade eleverna läser nu sista året enligt Fredrik Ericsson. Övriga har fullföljt utbildningen. 

Transportstyrelsen har polisanmält Framtidsgymnasiet för osant intygande och just nu pågår en utredning.

– Jag tycker att polisanmälan är lite hård. Vi har gjort fel men Transportstyrelsen borde ha informerat oss om det. Då hade vi genast rättat till det och en polisanmälan hade inte varit nödvändig, säger Fredrik Ericsson.

Men John Wahlgren menar att deras information borde varit tillräcklig för att skolan ska förstå konsekvenserna.

– Vi har i flera omgångar arbetat mycket med information och vi har tillsammans med Skolverket varit ute på infoträffar. Vi har även genom informationsutskick beskrivit vilka brister vi sett vid tillsyn. När man är inne i rapporteringstjänsten så står det även där ”Är du säker på att eleven slutfört utbildningen?” Det är synd att man inte tagit det här på större allvar.

Fotnot: Om du tar D-körkort från 18 eller 21 år gäller vissa begränsningar, till exempel att du bara får köra i linjetrafik där sträckan inte är längre än 50 kilometer.

För att få utföra gods- eller persontransporter med tung lastbil eller buss i Sverige och övriga EU krävs att man har ett yrkeskompetensbevis utöver körkort för fordonsslaget.

För att få ett yrkeskompetensbevis krävs att man gått en grundutbildning på 280 timmar. Det finns också en förkortad version på 140 timmar som är avsedd för de som är 23 år och äldre och utbildar sig till förare för persontransporter med buss samt för de som är 21 år och äldre och utbildar sig till förare för godstransporter med tung lastbil. 

Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter krävs att föraren går en återkommande fortbildning vart femte år för att förnya beviset. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.