Flera undersökningar visar att svenskarnas kunskap om it-säkerhet inte ligger på par med nyttjandet av dagens allt mer populära digitala tjänster. Även när man lyfter blicken till ett nationellt perspektiv ser det dystert ut.
Enligt National Cyber Security Index ligger Sverige på fjärde plats globalt i den digitala utvecklingen, men vi når bara till trettonde plats när man tittar på säkerhetsnivån. Som nation har vi alltså varit snabba med att anamma den digitala tekniken, men inte lika raska på att analysera och skydda oss mot medföljande risker.
Den låga kunskapen utsätter oss för olika typer av hot. Som företag är risken stor att drabbas av destruktiva aktioner, ofta förknippat med lösensummor (minns de utslagna kassasystemen på strax över 800 Coop-butiker sommaren 2021), medan vi som konsumenter framför allt riskerar att bli bestulna på ett eller annat sätt.
Ofta handlar det om lösenord som kapas via digitala intrång eller bluffmejl, vilka sedan återfinns på andra plattformar och på så sätt öppnar upp för en illasinnad att exempelvis handla eller flytta kapital.
»Var på din vakt och var misstänksam!«
Uppgifter som vi lagrar i olika digitala tjänster och kanaler är dock inte bara av intresse för elaka skurkar. Företag över hela världen slåss om att få direkt tillgång till dig (bland annat via e-post), men även få information om hur du rör dig, vad du har för intressen och hur ditt liv ser ut i största allmänhet. Detta är information som kan användas i syfte att exempelvis skapa riktad marknadsföring, men också för större och allvarligare saker. Kanske minns du även skandalen med Cambridge Analytica i samband med presidentvalet i USA?
Vi Bilägare har publicerat den första delen av en granskning av it-säkerheten i våra långtestbilar. Resultatet skapar frågetecken och när vi pratar med experter, både inom dataskydd och systemteknik, får vi känslan av att det vi ser i dag bara är toppen på ett isberg.
Var på din vakt, var misstänksam och använd aldrig samma lösenord två gånger. På så sätt skyddar du dig från andras eventuella
brister.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (7)
- 22 oktober 2022 ...sen det klassiska med att…
- 21 oktober 2022 Haha. Det visste jag inte. …
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.