Nästa artikel
”Tunga och dyra elsuvar är fel bilar – i fel tid”
Krönika

”Tunga och dyra elsuvar är fel bilar – i fel tid”

Publicerad 9 maj 2023
Schabrak som väger två och ett halvt ton, knappt får plats på parkeringsplatsen och kostar över miljonen är det sista vi behöver just nu, skriver Fredrik Diits Vikström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Ibland framstår bilindustrin som tondöv. Samtidigt som marknaden skriker efter vettiga vardagsbilar i vettiga format till vettiga priser kommer tillverkarna med raka motsatsen. Vårt senaste biltest kunde inte vara ett tydligare exempel.

För första gången på jag vet inte hur länge deltar två för Sverige helt nya bilmärken i ett och samma test. Tänk vilken chans att komma hit och etablera sig med bilar som verkligen behövs här och nu. Som folk har en sportmössa att kunna köpa.

I stället rullar man ut bilar som är närmast verklighetsfrånvända. Schabrak som väger två och ett halvt ton, knappt får plats på parkeringsplatsen och kostar över miljonen. Bilar som är de sista vi behöver just nu.

»Alla nya märken, oavsett om de kommer från Kina eller någon annanstans, kommer inte att finnas kvar på sikt.«

Gemensamt för dessa märken är att båda har baxats hit från Kina och ställer sig i den växande raden av nytillkomna tillverkare som provar lyckan i Sverige. Psst, jag kan avslöja en sak. Alla nya märken, oavsett om de kommer från Kina eller någon annanstans, kommer inte att finnas kvar på sikt. Det finns knappast plats för alla och bilköparen riskerar att bli sittande med Svarte Petter, om nu någon har råd att köpa bilarna.

En av testbilarna är ändå intressant eftersom märket satsar på batteribyten och redan har satt upp ett par bytesstationer i Sverige. Ett välkommet nytänk, synd bara på den höga kostnaden.

I övrigt tillför de nya märkena förvånansvärt lite, förutom just att bilköparen tar en risk. Andrahandsvärdet är osäkert och kommer servicen att fungera?

Klunsiga miljonbilar må vara överflödiga men slipper inte undan vår granskning. Sedan 1930 har Vi Bilägare testat de flesta bilnyheterna och det tänker vi fortsätta att göra. Uppgiften blir ännu viktigare när bilmarknaden svämmas över av oprövade kort.

Nästa test utgörs av helt andra bilar som, tack och lov, är inom räckhåll för betydligt fler.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (42)

  • 14 maj 2023 Jag tycker den är snygg och…
  • 14 maj 2023 V8-Power skrev: För info…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.