Nästa artikel
”Parkeringssystemet är fyrkantigt och omänskligt”
Krönika

”Parkeringssystemet är fyrkantigt och omänskligt”

Publicerad 2 april 2024 (uppdaterad 5 april 2024)
Ett branschråd för p-bolagen är en fantastisk idé, enligt Niklas Carle.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag orkar inte diskutera saken. Än mindre försöka förstå vad jag har gjort fel. Jag har precis kommit ut på parkeringen efter åtta timmar på barnakuten på Karolinska sjukhuset och ser en parkeringsvakt sätta en lapp på min bil. Vakten kämpar för att verka förstående men säger att han inte kan göra något åt boten på 700 kronor. Att jag har betalat spelar ingen roll, då jag har gjort det i en app som inte är knuten till parkeringsbolaget som kontrollerar platserna utanför akuten. 

Morgonen därpå är det första jag gör att betala boten. Motvilligt är en underdrift. Det känns som att jag blivit lurad, i ett stressigt läge kämpandes med att skaffa hjälp åt mitt skadade barn. Att gå in i en diskussion känns föga lockande och mannen som satte boten verkade säker på sin sak. Dessutom: har någon, någonsin vunnit en fajt mot ett parkeringsbolag?

”En bild av ett fyrkantigt och omänskligt system.”

I den här artikeln berättar vi hur ett felaktigt placerat bindestreck resulterade i en rättsprocess kring en korrekt betalad parkeringsavgift på 18 kronor. Historien målar upp en bild av ett fyrkantigt och omänskligt system. En byråkratisk apparat som under en sex månader lång tvist inte förmår att se det galna i att driva ett rättsfall för att ett kvitto på en inbetalning råkade bli uppenbart felmärkt. 

En juridisk expert och journalist som vi har talat med, Stefan Wahlberg, menar att parkeringsbolagen även driver tveksamma fall eftersom det är lönsamt och att endast en liten del av befolkningen kan argumentera för sin sak. Vidare anser han att både domstolar och parkeringsbolag oftast väljer att fokusera på den svartvita, fyrkantiga delen av lagtexten, trots att det finns undantag som i vissa fall skulle ge konsumenten rätt, som när man snabbt tvingas lämna en skadad person på akuten eller en födande kvinna på förlossningen.

Ett förslag på en lösning som kommer upp under intervjun är införande av ett objektivt branschråd, vilket skulle kunna granska fall innan de hamnar i rätten och tar upp onödigt stora samhällsresurser. En fantastisk idé för alla oss som saknar samma imponerande driv som Henry.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.