Nästa artikel
”P-böter är sura pengar som går åt skogen utan någon nytta”
Krönika

”P-böter är sura pengar som går åt skogen utan någon nytta”

Publicerad 2024-06-29 06:30
Otydliga skyltar och krångliga regler ställer till det för bilister som vill göra rätt för sig när de parkerar, enligt Erik Rönnblom.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Att det heter kontrollavgift och inte parkeringsbot gör knappast någon gladare när den gula remsan fladdrar från vindrutetorkaren. Särskilt inte när man tror sig ha handlat rätt men ändå gjort fel. Det är sura pengar som går åt skogen utan någon nytta!

En dam kontaktade oss och berättade om just en sådan kontrollavgift. Hon parkerade på en plats avsedd för rörelsehindrade, vilket hon har tillstånd för och som hon placerade väl synligt. Under p-märket fanns tavlan för rörelsehindrade, tidsangivelse och texten ”P-avgift eller P-tillstånd erfordras”. Men kontrollavgift utdelades. 

Bilägaren ansåg att det i så fall borde stå ”P-tillstånd och P-avgift erfordras”. Frågan är vad det är för tillstånd som behövs för att slippa parkeringsbot? 

En liten fågel viskade i mitt öra att det finns många parkeringsplatser, utmärkta som laddplatser, på så kallad kvartersmark. Men för ytterst få av dem finns en lokal föreskrift. Då kan faktiskt inte parkerade bilar övervakas enligt lagen om kontrollavgift! Det finns heller inte stöd för krav om pågående laddning.

Transportstyrelsens rapport ”Uppdrag att se över och förenkla vissa regler avseende allmän platsmark” låter torrt, men är het läsning.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-06-29 07:17 Vissa parkeringsbolag…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.