Nästa artikel
Laddmarodörens fräcka tilltag: ”Förvånad att det ens var möjligt”
Krönika

Laddmarodörens fräcka tilltag: ”Förvånad att det ens var möjligt”

Publicerad 2024-06-26 19:00 (uppdaterad Igår 12:25)
Gratis billaddning utanför en matbutik är trevligt, men missförstånd kan skapa frustration och avbruten laddning fick Anders Nilsson erfara.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Häromdagen åkte jag med min laddhybrid Ford Kuga och veckohandlade hos en av de stora Ica-butikerna som finns i Uppsala. På en av dem erbjuds två timmars gratis billaddning om man handlar hos dem. Ett villkor är att bilägaren använder sin egen laddsladd som man har med sig i bilen.

Väl framme på parkeringsplatsen kopplar jag in sladden i ladduttaget och in i bilen, samt öppnar den relevanta appen för att starta laddningen. ”Ett fel inträffade, var vänlig att pröva igen.” Något är fel på ladduttaget. Jag suckar tyst för mig själv. På laddstolpen finns ytterligare ett uttag avsett för parkeringsplatsen bredvid.

Lat som jag är kopplar jag in sladden i det uttaget, i stället för att flytta bilen till parkeringsplatsen bredvid. Laddningen startar galant. Nöjd som jag försvinner jag in på Ica och handlar ingredienserna till veckans lunchlådor. Jag är inne i affären cirka en halvtimme. En stund senare i affären får jag en suspekt notis på telefonen där laddappen tackar för tiden som bilen har laddat, något som jag först upptäcker senare.

”Självklart har laddningen avbrutits och bilen har inte laddat en enda kilometer”.

När jag kommer tillbaka till parkeringen står en Mitsubishi Outlander laddhybrid på parkeringsplatsen bredvid min Ford. Till min förskräckelse har någon, antagligen Mitsubishins ägare, dragit ut min laddsladd ur ladduttaget som jag använde och satt tillbaka samma laddsladd i uttaget som inte fungerade. Självklart har laddningen avbrutits och bilen har inte laddat en enda kilometer. 

Min första reaktion är att jag är förvånad att det ens var möjligt att göra så. Jag svär tyst för mig själv, och funderar på att kopiera marodörens tilltag med dennes laddsladd innan jag åker hemåt. Eller än bättre, dra ut sladden och sätta tillbaka den. Då skulle ägaren inte ha en aning om mitt tilltag. Jag skakar av mig idéerna och åker småsurt hemåt, muttrandes för mig själv.

Visst, jag gjorde antagligen fel från början eftersom jag inte satte mig i bilen, backade en halvmeter och ställde mig i rätt parkeringsruta. Men måste personer vara så impulsivt agerande att man drar ut sladden ur kontakten innan man förstår hur laddningsanordningen fungerar? Eller är personen så elak att den gjorde handlingen med vilje? Verkligheten behöver inte vara så enkel som den kan var vid första anblick. 

Oavsett vad, kan vi komma överens om att försöka vara vänliga och hjälpa varandra i laddningskön i sommar, snarare än tvärt om? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (29)

  • Igår 16:41 bejje skrev:…
  • Igår 10:56 Lagomt åt dej ELBILSKRAMARE …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.