Nästa artikel
”Biltillverkarna kunde inte bry sig mindre om stenskotten”
Krönika

”Biltillverkarna kunde inte bry sig mindre om stenskotten”

Publicerad Igår 12:15
Det våras för stenskotten. Då är det inte konstigt att glasfirmorna blomstrar, skriver Fredrik Diits Vikström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Ljudet är välbekant vid det här laget. Plötsligt smäller det till i vindrutan och snart syns det svordomsframkallande resultatet. I bästa fall blir det bara en liten stjärna men allt som oftast slutar det med en spricka som gör att hela rutan måste bytas.

Själv fick jag säsongens första stenskott i december. Pang – och så löpte en lång spricka i nedkant av rutan. Självklart måste den bytas men att göra det innan vårsopningen känns lönlöst.

Häromveckan var det dags igen med en annan bil. Samma pangande och vips satt en blemma till höger i siktfältet. Det är bara att hoppas att säsongens notering stannar där.

Varje vår brukar man kunna läsa att det viktigaste för att undvika stenskott är att hålla avstånd till bilen framför. Det är förstås ett bra råd men knappast en tillräcklig åtgärd när stenarna sprätter i trafiken.

”Inte konstigt att glasfirmorna blomstrar.”

I en ny granskning tittar vi närmare på den dramatiska ökningen av stenskott som numera kostar bilägarna närmare tre miljarder kronor om året. Antalet glasskador har ökat med hela 270 procent på 30 år och inget tyder på att utvecklingen ska avta. Inte konstigt att glasfirmorna blomstrar och fyller radion med jinglar.

Det är uppenbart att något inte står rätt till. Ändå görs väldigt lite för att komma åt roten till problemet. Biltillverkarna kunde inte bry sig mindre, det fortsätter halkbekämpas med vasst stenkross och försäkringsbolagen nöjer sig med att dela ut plåster att klistra på rutan när skadan väl är ett faktum. Var är det förebyggande arbetet?

En del av lösningen är så uppenbar att det inte ens borde vara en diskussion. Stänklappar vid bakhjulen är kanske inte det vackraste men det säger sig själv att stenarna inte kan skjutas i väg på samma sätt om det finns en barriär alldeles intill. Att återinföra det svenska kravet lär bli knepigt att baxa genom EU-byråkratin, men varför kan inte försäkringsbolagen premiera stänkskydd på något sätt? Här visar vi hur enkelt det är att montera skydden.

Alternativet är att köra vidare som i dag och vänja oss vid att byta ruta en eller par gånger om året. Hur bra är det för miljön och hur mycket ska det få kosta?

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • Igår 20:30 Om försäkringbolagen höjde…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.