Bilden visar inte den nya hybridmodellen.

Nästa artikel
Zeekrs helomvändning: Lanserar ny bensinmodell
Nyheter

Zeekrs helomvändning: Lanserar ny bensinmodell

Publicerad 2024-08-21 14:14 (uppdaterad 2024-08-21 14:21)

Bilden visar inte den nya hybridmodellen.

När efterfrågan på hybridbilar skjuter i taket ska elbilsmärket Zeekr lansera en flaggskeppsmodell med hybridteknik på den kinesiska marknaden. Det är oklart om den kommer till Sverige.

Bilmärket Zeekr som lanserats i Sverige säljer i dag bara elbilsmodeller. Märket beskriver sig som ”helt eldrivet”.

Men nu blir det ändring. Den svaga elbilsförsäljningen på många marknader gör att Zeekrs kommande flaggskeppsmodell, en större suv som ska lanseras under andra halvåret 2025, kommer erbjudas med en nyutvecklad hybriddrivlina. Det är dock oklart om den ska säljas utanför Kina.

Enligt Zeekrs vd Andy An ska den kombinera fördelarna med en laddhybrid och en hybrid där elmotorn används för att ladda upp batteriet, inte för att driva hjulen. Det sa han under presentationen av Geelykoncernens halvårsrapport nyligen.

– Vi skulle vara väldigt snabba att reagera om försäljningen av laddhybrider ökar. Vi håller oss inte religiöst fast vid elbilar, har Giovanni Lanfranchi, chef för Zeekrs utvecklingscenter i Göteborg, tidigare sagt enligt Automotive News.

Zeekr-modellerna X och 001 finns enbart med eldrift. Foto: Niklas Carle

Hittills i år har 350 bilar från Zeekr registrerats i Sverige. Hybrider och laddhybrider hade under januari–juli en marknadsandel på 37 procent jämfört med 32 procent för elbilar. Men medan hybrider och laddhybrider ökar 20 procent jämfört med samma månader i fjol minskar elbilarna med 19 procent.

Bilmärket MG som från början bara sålde elbilar i Sverige har nu också börjat sälja hybridbilar. Även flera andra kinesiska märken har övergett planerna på att enbart sälja elbilar när försäljningen av hybrider ökar.

Det har också spekulerats i om koncernsyskonet Polestar kommer lansera en hybridmodell. Märkets teknikchef har sagt att det inte är uteslutet, men att det i så fall blir aktuellt i Kina.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 2024-08-24 10:40 Tror inte Villevalle läst…
  • 2024-08-22 19:47 Villevalle skrev: Man sätter…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.