Nästa artikel
Voyah siktar på Europa – nytt bilmärke på ingång
Nyheter

Voyah siktar på Europa – nytt bilmärke på ingång

Publicerad 24 februari 2022 (uppdaterad 24 februari 2022)
Ännu ett kinesiskt bilmärke är på väg att lanseras i Norge, och sedan ska fler länder följa. Först ut är Volvo XC90-utmanaren Free.

Mängder av kinesiska bilmärken har etablerat sig i Europa de senaste åren. Förutom MG har bland andra Nio, Xpeng, Aiways och DFSK lanserat nya elbilar.

Nu får bilköparna snart ytterligare ett märke att hålla reda på. Kinesiska uppstartsbolaget Voyah förbereder sig på europeisk lansering och först ut är elbilslandet Norge.

Senare i år ska Voyah öppna en ”flaggskeppsbutik” i Oslo – märkets första utanför Kina. De första leveranserna till norska köpare ska ske under fjärde kvartalet.

Märket ska öppna en ”flaggskeppsbutik” i Oslo – och fler länder följer

Voyah Free är en stor suv-modell som är 4,90 meter lång – fem centimeter kortare än Volvo XC90. I kinesiska krocktestet C-NCAP fick den fem av fem stjärnor.

Voyah är jättekoncernen Dongfengs premiummärke för elbilar och ska fokusera på uppkopplade bilar med innovativ teknik och bra serviceupplevelse. Märket lanserades så sent som 2020.

Än så länge finns bara en modell i utbudet och det är Voyah Free. Första exemplaret rullade av bandet i juni 2021 och sju månader senare hade 10 000 bilar tillverkats.

Elbil eller laddhybrid

Voyah Free finns med två olika drivlinor. Först ut är en helt eldriven variant som förmodligen är den som ska lanseras i Norge. Med bakhjulsdrift har den 347 hk och 520 Nm medan den fyrhjulsdrivna varianten har hela 694 hk och 1 040 Nm.

Batteripaketet är på 88 kWh och ger en räckvidd på upp till 50 mil, men det är enligt den kinesiska och väldigt tillåtande NEDC-körcykeln.

Det finns också en laddhybridversion med en 1,5-liters bensinmotor. Den har ett 33 kWh-batteri och en elräckvidd på 14 mil. Priserna för Voyah Free börjar på motsvarande 470 000 kr i Kina.

Voyah har även visat upp den stora familjebussen Dreamer.

Fler länder och modeller

Chefen för Voyah, Lu Fang, uppger att Norge bara är första steget på expansionen och att märket även ska lanseras i andra europeiska länder. Voyah siktar på att presentera en ny modell varje år – det ska bli både sedanmodeller, suvar och familjebussar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (42)

  • 2 mars 2022 MC Nåja, det är ju flera…
  • 2 mars 2022 Axa skrev: Junkers Det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.