Nästa artikel
Volvos nya lösning som ska stoppa biltjuvarna
Nyheter

Volvos nya lösning som ska stoppa biltjuvarna

Publicerad 4 april 2023
Volvo hämtar inspiration från fladdermössens värld med ett nytt säkerhetssystem som ska göra bilarna svårare att öppna för biltjuvar.

Stöldligor har i många år kunnat utnyttja en svaghet i bilens trådlösa kommunikation för att enkelt kunna ta sig in i bilen utan nyckel, med hjälp av prylar som går att köpa på nätet.

Hur det hela kan gå till visades bland annat i ett reportage i Vi Bilägare förra året. Nästan alla långtestbilar kunde snabbt kunde låsas upp.

– Själva attacken är ganska simpel och går snabbt att genomföra, sa Jacob Ingers som studerade it-säkerhet på KTH.

Volvo har dock sökt patent i USA för en teknisk lösning som ska sätta stopp för den här typen av stöld, eller åtminstone minska risken för att bli utsatt så länge tjuvarna inte hittar en ”motlösning”. Volvos lösning, som avslöjats av sajten Carbuzz, lägger till en extra ”säkerhetskontroll” när nyckeln kommunicerar med bilen.

  • 1. Först skickas en signal med dagens datum och exakt tidpunkt via blåtand mellan nyckeln och bilen.
  • 2. Bilen svarar med en annan signal till nyckeln som skickar den tillbaka till bilen. Den här signalen skickas inte via blåtand utan med hjälp av akustiska sensorer i bilens hörn.
  • 3. Genom att räkna ut avståndet och tidsskillnaden när signalen skickas och tas emot skapas en extra säkerhetskontroll som tjuvarna i dagsläget kan få svårt att fejka.

”Systemet fungerar på ungefär samma sätt som fladdermössens ekolokalisering”

Det är relativt enkelt för biltjuvar att låsa upp nya bilar med en pryl som går att köpa på nätet, visade Vi Bilägare i en granskning förra året. Foto: Fredrik Diits Vikström

Systemet fungerar på ungefär samma sätt som ekolokalisering som använts av fladdermöss för att hålla koll på sin omgivning i mörker. Om avståndet mellan blåtandssignalen och den akustiska signalen är olika långt, eller om signalen skickas från olika platser eller vid tidpunkter som inte matchar, blir bilen inte upplåst.

En biltjuv som befinner sig i närheten och försöker störa ut signalen mellan bil och nyckel går därmed bet. Båda signalerna som skickas till bilen måste ha kommit från samma källa.

Det är inte säkert att systemet blir verklighet, men om det lanseras skulle det kunna sätta stopp för den här typen av bilstölder. Om tjuvarna lyckas komma runt systemet återstår att se.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 6 april 2023 Jaså, jag trodde det bara…
  • 5 april 2023 gmogmo skrev: Dessa attacker…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.