Nästa artikel
Volvo söker partner i USA
Nyheter

Volvo söker partner i USA

Publicerad 25 juni 2012 (uppdaterad 26 juni 2012)
Nu vill Volvo ha en produktionspartner för att få hjälp med att bygga bilar i Nordamerika. Stefan Jacoby nämner Fiat som ett alternativ.

Det är nyhetsbyrån Bloomberg som rapporterar att Volvo nu söker en produktionspartner i Nordamerika att dela utvecklingskostnader för mindre bilar. ”Att vi bygger en fabrik själva är mindre troligt. Jag letar efter en partner som kan hjälpa oss att nyttja en Nordamerikansk fabrik”, sade Volvos vd Stefan Jacoby i en intervju.

Medan Volvo är lönsamt i Europa går man med förlust i Nordamerika. Tillverkarens ambition är att närmast dubbla den globala försäljningen till 800 000 bilar per år till år 2020 från de 449 255 bilar som såldes under 2011.

Volvo har fört en dialog med flera tillverkare och är öppna för alla när det gäller ett fabrikssamarbete på andra sidan Atlanten, men Jacoby nämner särskilt Fiat, som också tagit över Chrysler.

”Om du pratar med Marchionne (Fiats vd), be honom ringa mig” ska Stefan Jacoby ha sagt.

Diskutera: Vad tycker du om att Volvo söker en partner?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#2 • Uppdaterat: 2012-06-25 15:31
Raphael

Knappast GM då de har skrivit ett avtal med PSA-gruppen om att dela plattformar. GM kommer använda PSA-gruppens plattform för de mindre bilarna, så jag tror inte de är så intresserade av att dela utvecklingskostnader för mindre bilar med Volvo eftersom de redan gör det med PSA-gruppen, och om de skulle vara intresserade av Volvo så skulle säkerligen PSA-gruppen bli väldigt frågande och tveksamma till GM. Tror inte GM vågar riskera sitt nyligen undertecknade avtal med PSA.

Kvar återstår Fiat-Chrysler. Fiat söker en partner och de har en plattform - (den breddade Giulietta-plattformen som Dodge Dart och kommande Chrysler 100 bygger på) som skulle kunna vara väldigt intressant för Volvo.

#3 • Uppdaterat: 2012-06-25 16:48
Hackenbush

Det är lite sött att Volvo söker partner :-)

#4 • Uppdaterat: 2012-06-25 21:28
trasten

Nu ska vi inte göra Volvo ännu mer tråkig att köra!

#5 • Uppdaterat: 2012-06-26 10:58
Peter i Sydney

Det lär finnas ett litet skruttföretag som heter Ford i USA.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.