Nästa artikel
Volvo S60 får V8 och bakhjulsdrift
Nyheter

Volvo S60 får V8 och bakhjulsdrift

Publicerad 17 juni 2013 (uppdaterad 18 juni 2013)
Volvo ställer upp i racingserien V8 Supercars i Australien. Från och med nästa år ska två V8-försedda Volvo S60 stå på startlinjen.

 

Under de senaste åren har Volvo utvecklat en ny serie med enbart fyrcylindriga motorer. Tanken är att alla större motorer så småningom ska fasas ut.

V8-motorn på 4,4 liter, som Volvo tog fram i samarbete med Yamaha till suven XC90, kommer dock att leva vidare i australiensiska racingserien V8 Supercars.

Från och med 2014 bildar Volvo och racingdivisionen Polestar ett stall tillsammans med Garry Rogers Motorsport, som tidigare tävlat i V8 Supercars. V8-motorn ska modifieras och monteras i två bakhjulsdrivna S60.

Därmed blir Volvo det femte märket som ställer upp i mästerskapet. Utmanarna nästa säsong heter Ford, Holden, Mercedes och Nissan.

Klicka på filmfönstret ovan för att se lanseringsfilmen från Polestar.

Diskutera: Vad tycker du om Volvos satsning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-06-18 06:40
Rustan Werling

Kul, hoppas detta leder till att någon kanal köper rättigheterna till mästerskapet så att man får se Bathurst. Vilken bana!

#2 • Uppdaterat: 2013-06-18 07:53
johafor

En miljövänlig och eftersträvansvärd satsning som ligger helt i tiden. Eller vänta... Tvärtom är det ju. De kunde ju satsat på de el- och solbilsrace som finns i samma land. Det hade varit att vara framåtseende stället för att ägna sig åt den sorts motorkåthet som borde förpassats till historien för länge sen.

#3 • Uppdaterat: 2013-06-18 10:20
Peter i Sydney

Volvos satsning är ett desperat försök att ändra sin image i Australien. Volvos försök de senaste 20 åren att arbeta bort gubbstämpeln har totalt misslyckats. Skall man överleva på marknaden här måste man hitta nya yngre kunder då de nuvarande kunderna håller på att dö bort. Det finns inte så många äldre herrar i grå kofta kvar. Satsningen har inte ett smack med Sverige att göra. Miljövänlighet och säkerhet är inget som säljer bilar här. Miljövänliga säkra kombibilar som är storsäljare i Sverige är lika osäljbara här som en bakhjulsdriven sedan med V8 är i Sverige.

#4 • Uppdaterat: 2013-06-18 18:19
1storstark

När det gäller miljö så är en fotbollsmatch lika illa som motortävlingar, eftersom det är publikens tranporter till och från som står för merparten av utsläppen.

#5 • Uppdaterat: 2013-06-19 09:00
Meganmannen

Härlig design och en otroligt vacker blå färg, vilken borde finnas att välja som standardfärg. Volvos V8 motor är kanske den allra bästa motorn de haft i någon bil. Finns det överhuvud taget någon som fått en motorskada med denna Yamaha motor? Svensk design och japansk kvalitet när det är som bäst!

#6 • Uppdaterat: 2013-06-19 10:30
Peter i Sydney

Det skall bli otroligt kul att se hur det går för Volvo. Både Mercedes och Nissan har hittills varit stora besvikelser. Roligt att 1Storstark nämner fotbooll. Australien har precis kvalat in till VM i Brasilien.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.