Nästa artikel
Volvo låser upp bilen för budfirmor
Nyheter

Volvo låser upp bilen för budfirmor

Publicerad 20 februari 2014 (uppdaterad 25 augusti 2014)
Volvo vill göra det möjligt att få matkassar och andra varor levererade direkt till bilen. Budfirmor släpps in med "digitala nycklar".

 

I framtiden kommer många, om inte alla, nya bilar på något sätt att vara uppkopplade mot omvärlden. Det vill Volvo utnyttja med nya leveranssystemet Roam Delivery.

Tanken är att budfirmor ska kunna leverera olika varor, till exempel matkassar, till beställarens parkerade bil, allt för att göra vardagen lite smidigare.

När budet är redo att leverera får bilägaren ett meddelande till sin mobiltelefon eller läsplatta. Om bilägaren sedan accepterar leveransen får budfirman en så kallad ”digital nyckel” som kan användas en gång för att öppna och låsa bilen. När allt är färdigt får bilägaren ett meddelande om att leveransen är genomförd.

Volvo har testat systemet med 100 personer men vill i dagsläget inte berätta mer om när tekniken kan bli verklighet. Roam Delivery visas för första gången på mobiltelefonsmässan Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari.

Klicka på videofönstret här ovanför för att se Volvos demonstrationsfilm.

Diskutera: Vad tycker du om Volvos idé?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-02-20 16:53
Hackenbush

Då undrar man bara hur länge det dröjer innan de kriminella fått fatt på dessa "digitala nycklar" och rensar bilarna på allt som går att ta.

#2 • Uppdaterat: 2014-02-20 17:04
S.Sörensen

Ungefär vad jag tänkte mr hackenbush.

#3 • Uppdaterat: 2014-02-20 17:30
scientist

Idiotiskt. Kan det verkligen vara så att man inte orkar lasta på sin egen bil?

#4 • Uppdaterat: 2014-02-20 17:46
Leif Kavander

Undrar vilken grupp av köpare som Volvo vänder sig till !?
Kanske de med någon form av handikapp.

#5 • Uppdaterat: 2014-02-20 20:29
MickeAn

Låter som något användbart
- när du köper något via internet väljer du "leverans i bil" (och så klickar du i kartan som dyker upp så att paketet sorteras till rätt slutleverantör).
- strax innan arbetsdagens slut kommer dagligvaruleverantören och lämnar varor till alla bilarna på parkeringen utanför jobbet

Tekniken med fjärrstyrt lås via app finns ju t.ex. till huset via verisure. Personligen skulle jag nog dock först acceptera tekniken i bilen och vänja mig vid tanken innan jag accepterar den till hemmet.

Eftersom det är en engångsnycket borde säkerheten kunna lösas på rimlig nivå. Dessutom - en bil som är uppkopplad och som kan tala om att något skumt är på gång borde vara mindre stöldbegärlig än dagens bilar där tjuven har oändligt med tid att ta sig in. Den uppkopplade bilen kan ju skicka ett larm till en utryckande väktartjänst på samma sätt som våra hus gör idag.

#6 • Uppdaterat: 2014-02-20 21:45
Audi A5 SB

Det finns många scenarier där detta skulle kunna fungera och vara riktigt bra. Tyvärr ser jag en hel del andra scenarier framför mig....

Tveksamt positivt, men det gäller väl att ha tömt bilen på allt som är värt att stjäla innan man "fjärröppnar". Bevisbördan blir, hm, svår annars.

#7 • Uppdaterat: 2014-02-20 22:02
Hackenbush

Man ser ju redan nu hur kriminella skaffar störsändare för fjärrlås till bil eller så skaffar det digital utrustning för att slå ut larmkoder och annat så varför skulle de inte ge sig på detta också?

#8 • Uppdaterat: 2014-02-21 06:44
Paddan 21

Många butiker har ju redan utkörning till hemmet. Glass och frysta varor skall inte ligga flera timmar i bagaget på en bil som har 50 graders värme sommartid.

#9 • Uppdaterat: 2014-02-21 08:01
1storstark

Jag skulle inte vilja komma in i en annans bil, utan att ägaren är med. Vad händer om ägaren, efter några timmar ringer och säger att kamerautrustningen, som låg i baksätet är borta?

#a • Uppdaterat: 2014-02-21 08:24
Hackenbush

Inför de detta systemet så tror jag inte att det kommer att bli särskilt väl använt. Inte tillräckligt för att det skall bli lönsamt i alla fall.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.