Nästa artikel
Volkswagens nya storsuv byggs i USA
Nyheter

Volkswagens nya storsuv byggs i USA

Publicerad 15 juli 2014 (uppdaterad 15 juli 2014)
Volkswagens sjusitsiga koncept CrossBlue från 2013 har fått stå modell för den "midsize-suv" som planeras för produktion under 2016.
Volkswagenkonceptet CrossBlue blir verklighet och kommer att byggas i Chattanooga, Tennessee. Produktionen av den sjusitsiga suven är tänkt att stärka Volkswagens ställning i suv-landet USA.

Konceptet CrossBlue visades på salongen i Detroit förra året som Volkswagens svar på den fortsatt stora efterfrågan av suvar av större modell. Konceptet var en "midsize-suv", det vill säga en bil i femmetersklassen att jämföra med Volkswagens Tiguan på 4,4 meter och Touareg på 4,8 meter. CrossBlue hade en dieselhybrid-drivlina med 306 hästkrafter och 33 kilometers räckvidd på elektricitet.
 
Igår eftermiddag meddelade Volkswagen AG:s styrelseordförande Prof. Dr. Martin Winterkorn att bilen kommer att sättas i produktion under 2016. Det är oklart exakt hur bilen kommer att se ut i produktionsutförande. Men då den byggs på en helt ny plattform för Volkswagens suvar så är det troligt att den får många likheter med CrossBlue-konceptet. Det som Volkswagen hittills sagt om bilen är att den kommer vara sjusitsig, stor och ha många tekniskt avancerade detaljer.
 – Det här är början på en andra offensiv för Volkswagen i USA, sa Winterkorn under presskonferensen i går enligt tidningen Automotive news.
 
Den nya suven är
primärt framtagen för att möta efterfrågan av den här typen av bilar på den amerikanska marknaden. Tillverkningen kommer att ske i Volkswagens fabrik i Chattanooga, Tennessee i södra USA. Där byggs redan USA-versionen av Passat och den här nya satsningen innebär en investering på 900 miljoner dollar. Den utökande produktionen ska enligt Volkswagen ge 2000 nya jobb på anläggningen.
 
Diskutera: Vad tror du om Volkswagens nya suv?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-07-15 08:51
Hackenbush

Med tanke på hur bilar byggs i Amerika och vad som accepteras där när det gäller glipor och passning så bådar det inte gott. Kanske VW folk kommer att utföra slutkontroll. Jag gillar att den verkar ha normal sikt bakåt och snett bakåt och är inte inbyggd med små tittgluggar som annars är så populärt idag.

#2 • Uppdaterat: 2014-07-15 10:04
Peter i Sydney

En otroligt viktig bil för VW inte bara för USA. Även här i Australien och i Kina är stora suvar storsäljare. Amerikanska bilar behöver nödvändigtvis vara slarvigt byggda. Toyota Kluger håller god byggkvalitet och samtliga Mercedes suvar som säljs här i Australien kommer från USA och jag har inte hört eller läst om några klagomål.

#3 • Uppdaterat: 2014-07-15 17:09
Roy J

Ser förnuftig ut med en aning elegans. Med andra ord ganska tråkig. Interiören verkar dock allmänt trivsam.
Den sticker inte precis ut och jag gissar att VW förlitar sig på sitt kvalitetsrykte. Bra ergonomi och drivlinor.
Endast sex sittplatser, men de bakersta verkar vara dugliga även gör vuxna.
Det här är en bil man köper för dess inre egenskaper.
Ser fram emot en jämförande test mot nya XC90.

#4 • Uppdaterat: 2014-07-15 18:05
Oomkullrunkelig

Ful och fyrkantig. Tvärställd motor. Urrk...
Med tanke på vad konkurrenterna har står den sig slätt.

Dessutom har den på amerikanskt manér plastträ och massor av beige plast på instrumentbrädan!
Amerikanerna tycker att simpel plast som försöker se ut som ett ädlare material är elegant och lyxigt.

Hallå, 1977 ringde och ville ha tillbaka sin bildesign. Den är helt enkelt hemskt ful och smaklös.

#5 • Uppdaterat: 2014-07-16 08:35
Bortom

@Hackenbush, 2014-07-15 08:49, blanda inte ihop amerikanska märken och bilar tillverkade i Amerika (USA). Toyota / Honda / BMW har bilfabriker i USA och dessa bilar håller bra bättre kvalité än många bilar ihopskruvade i Europa (Fiat, franska märken o.d.) Det är inte utan anledning anses Honda / Toyota vara de mest pålitiga bilarna i USA.. och alla är tillverkade där. Det är företagets ledning (kvalitétspolicy) som gör skillnaden och inte var fabriken är belägen.

#6 • Uppdaterat: 2014-07-16 09:02
Hackenbush

Det var en bmw modell byggd i amerika som var ganska dåligt ihopsatt, tyvärr minns jag inte vilken modell det var men jag tror det var Z3. Jag såg ett motorprogram om detta för ett tag sedan. Det var troligen den amerikasålda Z

#7 • Uppdaterat: 2014-07-16 09:12
saabnisse

Jag tycker att den har ett smakfullt yttre utan någon fruktansvärd vulgär grill som är så vanligt på bilar från Asien.
Även inredningen är ju ljus, fri från dystert mörksvart och tillsammans med de relativt stora rutorna ger den ett trevligt intryck.

#8 • Uppdaterat: 2014-07-28 21:45
Morris1100

Varför ska den se ut som dessa otroligt fula Audi, hoppas att fronten ser annorlunda ut än Audis stora gap.
Varför ska det alltid klagas på franska bilar. Har tidigare kört tysk så kallad prestigebil och kan inte förstå varför det påstås att dessa är bättre än något annat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.