Nästa artikel
Volkswagen säger upp kollektivavtal – styrelsen på ”lyxresa”
Nyheter

Volkswagen säger upp kollektivavtal – styrelsen på ”lyxresa”

Publicerad 2024-09-11 09:50
Volkswagen har avslutat kollektivavtalet för mängder av anställda och kan behöva säga upp personal. Samtidigt kritiseras styrelsen för att åka på resa med privatplan till Sverige.

Volkswagen har varnat för att koncernen behöver spara pengar och eventuellt kan tvingas stänga fabriker i Tyskland.

Även hos koncernsyskonet Audi råder upprörd stämning. En fabrik i Bryssel kan läggas ned vilket fått de anställda att ta till drastiska metoder.

Nu har Volkswagen sagt upp kollektivavtalet och ett avtal som garanterar jobb till 2029 för många fabriksanställda. Fackklubben uppger att det är ett ”tabu som brutits” och förbereder sig nu på konflikt med ledningen.

– Vi kommer bittert försvara oss mot denna historiska attack på våra jobb. Det kommer inte bli några uppsägningar, säger Daniela Cavallo, ordförande i VW:s fackklubb, i ett mejlutskick till medlemmarna.

”Vi kommer bittert försvara oss mot denna historiska attack på våra jobb”

Kollektivavtalet ser inte ut att förnyas vid årsskiftet. Nu har ledningen och de anställda några månader på sig att komma överens. Om personal sägs upp blir det först under mitten av nästa år.

Planerna beskrivs som ”oansvariga” av Thorsten Gröger, distriktschef på IG Metall och förhandlare gentemot VW:s ledning.

– Det här greppet är inte bara kortsiktigt utan också extremt farligt. Det riskerar att förstöra Volkswagens hjärta, säger han i ett uttalande.

VW-chefen Thomas Schäfer kritiseras av fackförbundet IG Metall.

Volkswagens styrelse befinner sig enligt IG Metall på ”lyxresa” med privatflygplan till konstgalleriet Artipelag utanför Stockholm där de ”letar efter framtiden med VR-glasögon”, något som kritiseras hårt av fackförbundet.

Volkswagen uppger att åtgärderna behöver genomföras för att spara pengar och göra Volkswagen mer konkurrenskraftigt. Märket ställs inför tuffa utmaningar när elbilsförsäljningen minskar och konkurrenterna tar marknadsandelar.

Tesla har tidigare kritiserats för att inte ha kollektivavtal för sina anställda i Tyskland.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-09-11 14:58 Låter märkligt, vad har de…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.