Mer än vart fjärde barn i åldern 8 till 11 år sitter varje bilresa utan någon form av barnskydd, trots att det i många fall är för tidigt att göra det. Det är ett av resultaten som försäkringsbolaget Volvia fått fram i sin undersökning om barnsäkerhet som genomfördes för tolfte året i rad.
På frågan om varför föräldrarna lät sina barn åka utan bälteskudde eller bältesstol svarade majoriteten – 85 procent – att de ansåg barnet vara tillräckligt långt att färdas utan någon typ av extra skydd.
»Vi ser ett enormt behov av ökad information.«
I trafikförordningen, paragraf 10, står att barn som är kortare än 135 centimeter ska använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan särskild skyddsanordning tillsammans med bilbälte.
Risken med att barn som är kortare än den lagstadgade gränsen åker utan kudde är enligt Volvia att att barnet glider nedåt på sätet för att kunna böja knävecken. Säkerhetsbältet kan då glida upp på magen och skada inre organ i magen vid en olycka. "Här ser vi ett enormt behov av ökad information om potentiella skaderisker", säger företaget i ett pressmeddelande.
Volvias undersökning bestod av enkätfrågor kring hur barn färdas i bil. Frågorna ställdes till drygt 1000 föräldrar med barn i åldrarna 0-11 år. Andra resultat som kom fram i undersökningen var att andelen barn som vänds framåt innan de fyllt fyra år ligger på drygt 20 procent och har inte minskat de senaste åren. I Sverige rekommenderas föräldrar att låta sina barn åka bakåtvänt till minst 4 års ålder, gärna längre.
När det gäller fastspänning av bältet har andelen treåringar som sätter fast sitt bälte själv, från någon enstaka gång till att det händer ofta, har ökat rejält, från 8 procent 2021 till hela 20 procent 2022. Bland föräldrarna som låter barnen spänna fast sig själva kontrollerade 63 procent av dem om bältet satt bra på deras fyra- till åttaåringar.
85 procent av föräldrarna trodde att det var farligt om bilbältet vilade mot barnets hals, men enligt Volvia är detta inget som kommer skada vid en eventuell krock.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (0)
Läs kommentarer och diskuteraGenom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.