2024 ser ut att bli ett rekordår för viltolyckorna. Det visar siffror från Nationella viltolycksrådet som Vi Bilägare tagit del av.
Totalt har det inträffat över 38 000 viltolyckor under perioden januari till augusti vilket motsvarar 155 viltolyckor om dagen, eller fler än sex i timmen – dygnet runt.
Det är den högsta siffran sedan NVR började publicera statistiken i sin databas och en ökning med hela 50 procent på bara nio år.
Det finns därför anledning att vara extra uppmärksam för bilförarna under hösten som brukar vara viltolyckornas högsäsong, enligt Tony Gunnarsson som är sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.
– Det växande antalet viltolyckor är ett allvarligt, men underprioriterat, trafiksäkerhetsproblem. Förra året omkom nio personer i viltolyckor. Även viltolyckor utan dödlig utgång är farliga eftersom en större andel skadade inte kommer tillbaka till ett normalt liv jämfört med vid vanliga trafikolyckor, säger han i ett pressmeddelande.
Enligt M Sverige är anledningen till ökningen att viltstammarna växer, att underhållet av väginfrastrukturen är eftersatt och att trafiken ökar.
- Var uppmärksam vid gryning och skymning.
- Åkrar, hyggen och sjöar är extra riskfyllda, liksom områden där viltstängsel börjar eller slutar.
- Titta bredare än på bara vägen – håll utkik i vägkanten.
Källa: M Sverige
- Vid kollision med björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn är du skyldig att anmäla händelsen till polis.
- Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.
- Ta hand om eventuella skadade.
- Placera ut varningstriangel.
- Ring 112 och anmäl olyckan. Ange viltslag och djurets flyktväg.
- Markera olycksplatsen för att underlätta eftersök. Häng markeringen på den sida av vägen där viltet försvann.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (9)
- 2024-09-03 19:31 I göteborg är det klart med…
- 2024-09-03 18:58 Jag tror nog att det största…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.