Nästa artikel
Vi Bilägare i P1: Se upp för fallgroparna vid begköpet
Nyheter

Vi Bilägare i P1: Se upp för fallgroparna vid begköpet

Publicerad 18 april 2023 (uppdaterad 18 april 2023)
Det finns flera viktiga fallgropar att se upp med vid begagnatköpet. Tommy Wahlström ger sina bästa tips i Sveriges Radio.

Sveriges överlägset populäraste bil är den begagnade och förra året såldes över 800 000 begagnatbilar på den svenska marknaden.

På måndagen deltog Vi Bilägares testchef Tommy Wahlström även i P1-programmet Ekonomiakuten och gav sina bästa begagnattips. Bland annat säger han att det inte alls är säkert att en dyrare premiumbil har högre kvalitet än ett billigt märke.

– Skicket på det enskilda exemplaret är mycket viktigare än vad det står i grillen. Titta på årsmodell, mätarställning, skicket, dokumentationen och känna efter så allt känns bra, säger han.

”Är rabatterna välordnade och prydligt skötta är bilen förmodligen det också”

Tommy Wahlström har också ett lite annorlunda knep att ta till.

– Titta på trädgården om du köper privat och säljaren bor i villa. Är rabatterna välordnade och prydligt skötta är bilen förmodligen det också.

Att köpa en två eller tre år gammal bil innebär att den största värdeminskningen redan ägt rum, samtidigt som bilen fortfarande är modern och fräsch.

– Då har första ägaren tagit den största smällen. Sedan har bilen fortfarande garanti, antingen i form av nybilsgaranti eller begagnatgaranti från handlaren.

Våra köpguider innehåller mängder av biltips i olika kategorier. Du hittar dem här. Du kan också lyssna på programmet nedan.

Fler begtips
  • Ta med en skeptisk kompis om du själv redan är ”såld” på ett visst exemplar.
  • Pruta hårt. ”Det är fortfarande hästhandel i den här branschen – det förväntas att du ska pruta och både privatpersoner och bilhandlare sätter priset för att ha marginal”, säger Tommy Wahlström.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 19 april 2023 Det är ett hårt och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.