Nästa artikel
Vem kör vad i rally-VM?
Nyheter

Vem kör vad i rally-VM?

Publicerad 21 november 2016
Volkswagen avslutade WRC starkt med en dubbelseger i Australien.
Volkswagen tog farväl av rally-VM med en dubbelseger i Australien, men det intressantaste nu är var VW:s tre världsstjärnor hamnar nästa säsong?
Sébastien Ogier var påtagligt rörd efter sitt sista VM-rally med Volkswagen, det team som bidragit till att han nu ståtar med fyra raka VM-guld. Ogier vet säkert redan nu vad han ska köra nästa säsong, men liksom alla andra som fick samma fråga var det ”no comments” som gällde efter målgång i Australien.
 
Spekulationerna har tagit fart och det mesta talar för att fransmannen återvänder till Citroën, det stall han fick lämna 2011 efter en intern maktkamp med niofaldige världsmästaren Sébastien Loeb. Om Ogier återvänder blir det den här gången inget snack om vem som är nummer ett, det lär redan kontrakterade nordirländaren Kris Meeke vara införstådd med.
 
Andreas Mikkelsen – som snyggt avslutade sin VW-anställning med seger i Australien – är mer svårplacerad, liksom finländaren Jari-Matti Latvala. Den sistnämnde lär vara ett hett namn för comebackande Toyota där fyrfaldige världsmästaren Tommi Mäkinen är stallchef. Det som kanske talar emot Latvala i Toyota är att stallet redan nu är så gott som helfinländskt, och att det rent marknadsmässigt kan bli ”för mycket av det goda” med ytterligare en finländare i teamet. Toyota i Japan kan ha synpunkter på det.
 
Återstår gör två team, Hyundai Motorsport och M-Sport Ford, där de förstnämnda redan sägs ha sin förarbesättning klar. Latvala har tidigare kört för Ford och har goda relationer med stallchefen Malcolm Wilson. Kanske kan både Latvala och Mikkelsen hamna där? Eller om någon av dessa gör Ogier sällskap i Citroën?
Slutställning, rally-VM 2016.

1. Sébastien Ogier, Frankrike, VW, 268.
2. Thierry Neuville, Belgien, Hyundai, 160.
3. Andreas Mikkelsen, Norge, VW, 154.
4. Hayden Paddon, Nya Zeeland, Hyundai, 138.
5. Dani Sordo, Spanien, Hyundai, 130.
6. Jari-Matti Latvala, Finland, VW; 112.
7. Mads Östberg, Norge, Ford, 102.
8. Ott Tänak, Estland. Ford, 88.
9. Kris Meeke, Nordirland, Citroën, 64.
10. Craig Breen, Irland, Citroën, 36.  
 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.