Nästa artikel
"Vart tog säkerheten vägen?"
Nyheter

"Vart tog säkerheten vägen?"

Publicerad 31 mars 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Det är märkligt att de nya trafikmyndigheterna inte använder sig av ordet säkerhet i större utsträckning. Det skriver Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin.
Vem känner till alla våra nya trafikmyndigheter?

Det är märkligt att de nya myndigheterna som skapats under senare tid inte använder sig av ordet säkerhet i större utsträckning i sina namn.

Till exempel Trafikverket, Transportstyrelsen, Vägtrafikinspektionen och Banverket.

Den 1 april börjar till exempel nya Trafikverket med en ny logga. Frågan är om allmänheten och omvärlden kan klara av att hänga med i svängarna och alla förändringarna.

Vart ska man vända sig med en säkerhetsfråga?

Det skriver Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet och universitetslektor i socialt arbete, Göteborgs universitet i denna debattartikel.

Krona eller klave. Det gäller till att hålla tungan rätt i mun när man ska lära sig uttala de nya myndigheterna och lära sig vad de står för.

Och det är just krona tillsammans med en sköld som bildar den nya logotypen för vår nya myndighet - Trafikverket som börjar gälla den 1 april.

Den omfattas av
tidigare Vägverket och Banverket. Men också delar av Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och SIKA (Statens Institut för kommunikationsanalys) kommer att ingå där.

Utöver detta ska det bildas en ytterligare myndighet som ska heta Trafikanalys och "ska vara regeringens utvärderings- och analysorgan för frågor inom hela transportområdet (regeringens pressmeddelande).

Vägtrafikinspektionen var tidigare en självständig del av den statliga myndigheten Vägverket som skulle sörja för att genomföra inspektioner av vägtrafiken.

Den 1 januari i år blev inspektionen en del av den nya myndigheten Transportstyrelsen.

Likaså har det bildats ett Trafikverk i Finland från och med i januari i år.

Se där är det två nordiska länder som har samma benämning på samma statliga myndighet - Trafikverket i Sverige och Trafikverket i Finland.

Precis som utvecklingen har gått i Sverige fick Finland en ny myndighet som består av flera olika verksamheter. Däremot har Finland en myndighet som heter Trafiksäkerhetsverket.

En gång i tiden fanns det ett verk som hette Trafiksäkerhetsverket också i Sverige. Där fanns begreppet säkerhet med.

Verket (Statens trafiksäkerhetsverk) bildades redan 1968 och blev senare Vägverket. I den nya myndighetsbildningen Trafikverket men även i den relativt nya myndigheten Transportstyrelsen saknas säkerhet som ord.

Vad blir bättre?

Den sista mars i år avvecklas alltså Vägverket och Banverket. Vi får Trafikverket. Vad blir bättre av detta?

En helhetssyn på transportfrågorna säger en del. Vilken information har medborgarna fått av dessa stora myndighetsförändringarna?

Det är svårt att svara på de här frågorna. Men en viktig fråga är var någonstans har ordet säkerhet tagit vägen?

Internationellt talar man om Traffic Safety (trafiksäkerhet) och om trafikskador som ett folkhälsoproblem (Public Health).

För att minska trafikskador och dödliga skador kommer vi att fortsättningsvis tala om trafiksäkerhet, folkhälsa och att det behövs ett aktivt och långsiktigt förebyggande arbete.

Det gamla ordet och namnet Trafiksäkerhetsverket kanske inte var så dumt ändå vid en betraktelse. Ordet säkerhet måste nämligen stå i centrum.

Och vad säger de grekiska gudarna Hermes och romarnas Merkurius när Vägverket och dess logga försvinner?

Vägarnas och vägfararnas gud lämnade avtryck på de vingar som idag finns på Vägverkets logotype.

Bron i loggan ger
symbolen som såväl brobyggare som brohållare och kronan illustrerar den svenska monarkin.

Vilka nya loggor och säkerhetstänkande medborgarna kommer att mötas av i framtiden återstår att se.

JÃ-RGEN LUNDÄLV
Docent i trafikmedicin, Umeå universitet
Universitetslektor i socialt arbete, Göteborgs universitet

Diskutera: Vad tycker du om debattartikeln?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-03-31 13:51
Henry (ej verifierad)

Omorganisation med nya namn och nya chefer, ja det är ett gammalt beprövat knep när man vill få det att se ut som om man uträttat något bra. Men sanningen är väl den att det bara rör till begreppen och verksamheten står o stampar på samma plats som förut...

#2 • Uppdaterat: 2010-03-31 16:24
Plee (ej verifierad)

Så rätt så Henry.
Och så kan man sopa undan gamla problem under mattan med samtidigt.
Så funkar det.

#3 • Uppdaterat: 2010-04-07 11:32
Roy (ej verifierad)

Det måste ha varit runt 1990 som det gick en "moderniserings"-våg genom landet. Det började med utrotandet av det svenska språket i företagsnamn. Skånska Cement blev Skanska, Götabanken blev Gota och liknande "internationaliseringar".
Och så alla dessa nya loggor! Den vackra spareken som funnits lätt omarbetad genom åren blev plötsligt något stiliserat som med nöd och näppe går att se vad det ska föreställa. Fler exempel finns, men värst måste ändå vara TyBo i min egen hemort som förvisso hade en tråkig men läsbar logotyp med tegelstensbakgrund som anknöt till verksamhetsområdet - kommunala fastigheter. Jag tror att den nya loggan, som ser ut att vara ritad av ett förståndshandikappat småbarn, föreställer TB, men säker är jag inte - det finns några krumelurer som är otydbara. Man fick gubevars inte heller längre använda sig av den korta och behändiga benämningen TyBo, nej, nu skulle det heta Tyresö Bostäder och ingenting annat, minsann!
Som så ofta när det gäller reklammakare och liknande, så uppfattar de sig själva som nytänkande när de i själva verket själva endast faller i en kortlivad trend.

När man visade bilder på trafikskadeoffer och även helt normala resultat av rökning så blev det genast mothugg och somliga förfasade sig och ylade om skrämselpropaganda.
Säkerhet blev också fult att tala om. Man skulle minsann avdramatisera istället. Säkerhetsbältet blev med ens ett bilbälte.
Vart tog NTF, TSV vägen? Eftersom man ändå inte verkar inrikta sig på säkerhetsfrågor så kanske det är lika bra att ändra namn...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.