Nästa artikel
Världsunikt gränssamarbete
Nyheter

Världsunikt gränssamarbete

Publicerad 17 november 2016 (uppdaterad 17 november 2016)
De svenska och norska nationella kommunikationssystemen kommer att kopplas ihop. Det är första gången i världen två länder samarbetar på det sättet.
Det svenska kommunikationssystemet Rakel kommer att sammankopplas med det norska systemet Nödnett i ett världsunikt samarbete. Sammankopplingen kommer att underlätta samarbete vid gränsen när räddningstjänst eller polis från båda länderna är inblandade. Under våren kommer systemen bli tillgängliga för varandra och gör det då möjligt för svensk och norsk polis och räddningstjänst att kontakta varandra direkt och dela på samtalsgrupper vid exempelvis olyckor. 

– Det här är ett viktigt led i att stärka vår förmåga att samverka över gränserna. Smidigare kommunikation kommer att underlätta räddningsinsatser, stärka vår förmåga att förebygga brott och att hantera olyckor och kriser, säger inrikesminister Anders Ygeman, i ett pressmeddelande på regeringen.se.

Diskutera: Bör vi samarbeta mer över gränsen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-11-17 16:32
glimma-48

Om jag inte minns fel så har polisen haft massor av bekymmer med "Rakel". Är det då inte konstigt att norrmännen vill ha detta kommunikationssystem? Läge för fler "norgehistorier?

#2 • Uppdaterat: 2016-11-17 23:47
juhani.torro@ringen.se

Kan det här vara ett sätt att Svenska Polisen och Tullen får mer resurser att arbeta med för vi har väl inte personal på Svenska sidan sedan länge. Det är ganska mycket vilda västern i Sverige idag. Så att Norges Polis och Tull är välkommen att hålla ordning långt in i Sverige. Men radion Rakel kan väl inte vara rätt i ett samarbete då den inte fungerar bra för Svenska Poliser hur skall Norsk polis tvingas använda skräpet. Men innerst inne hoppas jag att det skall fungera för att buset måste minskas. Johan.

#3 • Uppdaterat: 2016-11-18 09:05
Leif Kavander

Svensk polis kan lära av Finland.
http://www.svd.se/merit-wager-ett-annat-land-en-annan-polismakt

#4 • Uppdaterat: 2016-11-18 15:43
Lyteskomik

Just att det är EN överkonstapel som berättar för invandrarna vad som gäller kanske säger nåt om Finlands humanitära bidrag i flyktingkrisen?

#5 • Uppdaterat: 2016-11-18 17:25
Focus

Svensk polis har i långa tider haft problem med nationell kommunikationsradio. Hoppas att Norge har ett bättre system annars lär man få använda brevduvor.

#6 • Uppdaterat: 2016-11-18 18:39
Egorank

Kloten, vad menar du med, i detta sammanhang, att inget EU land (EU-land) har mer särskrivningar än Sverige? Och vad avser du med alkohol, bilar, diesel, livsmedel m.m.?

#7 • Uppdaterat: 2016-11-18 06:54
milkylainen

Ja det är väl bra. Men norge är en dead end. Men det vore mer intressant med samarbete med Finland och Danmark. Riktiga bovarna försvinner ut i Europa eller österut.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.