Nästa artikel
Varannan tvättar bilen hemma
Nyheter

Varannan tvättar bilen hemma

Publicerad 18 april 2019 (uppdaterad 23 april 2019)
Trots att det är dåligt för miljön och i vissa fall förbjudet säger 50 procent av svenskarna att de någon gång under året tvättar bilen på uppfarten.
7 av 10 svenskar är medvetna om de negativa konsekvenserna för miljön av att rengöra bilen på hemmaplan. Ändå säger 50 procent att de minst en gång per år väljer att tvätta bilen på gatan, uppfarten eller gräsmattan.

Detta enligt en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8. Undersökningen gjordes i februari 2019 med 1.012 svenska bilister runt om i landet. 

– Som konsument är det lätt att tänka att vattnet tas om hand av reningsverket när det rinner ned i avloppsbrunnen på gatan. Men det vattnet går inte till kommunens reningsverk utan rinner ut, tillsammans med partiklar, smuts och föroreningar, i närmaste vattendrag. De negativa följerna för miljön är så allvarliga att det i flera kommuner till och med är ett miljöbrott att tvätta bilen på gatan, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8. 
 
Tips för tvätthallen
  • Om du skulle tappa en svamp på marken, släng den då. Då riskerar du inte att repa lacken med grus och smuts. 
  • Mest optimalt är att ha ett raster i botten av tvätthinken. Ett så kallat ”Grit Guard” samlar upp smutsen och hindrar den att virvla upp. 
  • Schampo är viktigt, men ”ju mer schampo desto bättre” är en gammal myt. Mest optimalt är att använda ett mätglas och mäta upp hur mycket schampo som krävs för exempelvis 10 liter vatten. Tillräckligt för bilen och bra för plånboken och miljön. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-04-18 11:59
PHME

Det var ju ett fall framåt att ViB skriver om att tvätta på garageuppfarten, det brukar annars skrivas om att "tvätta på gatan" vilket jag nog aldrig sett någon göra.
När jag tvättar på garageuppfarten rinner vattnet ner mellan plattorna och går alltså inte ut i dagvattensystemet.

#2 • Uppdaterat: 2019-04-18 12:03
Hackenbush

Jag har singel på uppfarten så jag fortsätter att tvätta bilen där.

#3 • Uppdaterat: 2019-04-18 12:46
Lasse L-on

Jag är övertygad om att tvätta bilen hemma är mindre miljöfarligt än mycket annat lite beroende på hur och var och frekvensen .
Det sannolikt största miljöproblemet står kommunerna för med vårt avloppssystem.
Här blandar man miljögifter med urin och fekalier med alla näringsämnen, som ska ut på åkrarna men som hamnar till stor del i havet. Vi i Sverige är kanske inte just nu värst men i gengäld har vi hållit på längre än de flesta länder i världen. Hur svårt ska det vara att göra rätt?

#4 • Uppdaterat: 2019-04-18 12:46
johnkommentar

Sedvanlig desinformation. Hur svårt kan det vara att förklara att det är tvätt på hårdgjord yta som är olämpligt och i vissa kommuner förbjudet. Marken är en potent reningsapparat, att tvätta på grus eller gräs är helt ok.

De flesta tror att det är förbjudet att tvätta hemma och det är bara att gratulera mackarna till lyckad lobby för sina tvättanläggningar. OKQ8 har beställt undersökningen, formulerat frågorna och bilmedia vidareförmedlar lydigt.

#5 • Uppdaterat: 2019-04-18 12:54
Lars_A

Självklart att OKQ8 tycker att man skall tvätta bilen i (deras) tvättanläggningar.

#6 • Uppdaterat: 2019-04-18 13:22
Styggavargen

I deras tvätthall tar de numera 2,5 kr per minut. Men det är värt det tycker jag. Men det får inte bli mycket dyrare än så. Tvättar själv där istället för hemma.

#7 • Uppdaterat: 2019-04-18 13:53
1

Tror många behöver skärpa sig. Men istället skyller man ifrån sig och hittar på halvsanningar.

#8 • Uppdaterat: 2019-04-18 14:25
Thommys

Tvättar på min grusplan. Govt grus som sväljer rakt ner i fyllnadsmassor. Det blir inte ens några pölar. Sedan kan vi ju diskutera regnvattnet på vägarna. Där kan vi tala om skitigt vatten som åker rakt ner i våra diken. Det är ju den skiten som vi tvättar av bilen. Den blir ju inte farligare för att den tagit vägen via våra bilar.

#9 • Uppdaterat: 2019-04-18 16:21
Sabud2

Jag tvättar då och då och alltid utan avfettning på grusuppfarten. Mest beroende på att min granne eldar året runt och gör av med 60 kubikmeter ved. Efter lite regnande är bilen randig av sot. Det är skottpengar på dieselbilar men om man eldar i en gammal gjutjärnspanna med verkningsgrad runt 55% har myndigheterna inget att invända, ingen skattestyrning där inte.

#a • Uppdaterat: 2019-04-18 16:35
Morris1100

Vad är det för skillnad mot att jag tvättar av saltsörjan hemma när trafikverket får vräka ut tonvis med salt på våra vägar, men då är det ingen som har några invändningar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.