Nästa artikel
Var sjätte bilist en trafikfara
Nyheter

Var sjätte bilist en trafikfara

Publicerad 28 november 2014
Bilprovningen har tillsammans med Synoptik presenterat en undersökning som visar att var sjätte bilist har tillräckligt dålig syn för att vara en trafikfara.
För andra året i rad har Bilprovningen och Synoptik gemensamt genomfört en undersökning - kallad Synbesiktningen - för att kontrollera bilisters syn och ställa frågor om denna. Likt förra året står det klart att var sjätte bilist har en synskärpa som är nedsatt med 30 procent eller mer, vilket därmed gör dem till en trafikfara.
 

– Synen förändras gradvis och många inser inte hur stora synfel de faktiskt har. Har man haft felfri syn hela livet skaffar man kanske bara ett par läsglasögon när man blir äldre utan att kontrollera hur synen förändrats på långt håll. I Sverige har vi idag inte obligatoriska syntester för bilister som förnyar sitt körkort vilket gör att alltför många kör med trafikfarlig syn, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker på Synoptik i Stockholm.

I klippet ovan kan du se hur bilkörning för var sjätte bilist ser ut.

Läs hela artikeln på Bike.se.

I Vi Bilägare 18 2014 kommer en längre artikel om bilförare med synproblem. Finns i butik från 16 december, prenumeranter får tidningen ungefär en vecka tidigare.

Diskutera: Borde det vara obligatoriskt med ett syntest vid förnyelse av körkort?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-11-28 12:16
Hackenbush

Ah det är därför en del ligger så nära bakom, de måste för att kunna se bilen.

#2 • Uppdaterat: 2014-11-28 17:05
Eric H

Synskärpan må vara ett problem, men ett större problem anser jag vara att mörkerseendet försämras med åren, kraftigt.
Nu under den mörka årstiden när älgar, älgkalvar och vildsvin springer som yra höns över vägarna kan jag nog gissa att en hel del viltolyckor beror på detta.

#3 • Uppdaterat: 2014-11-28 18:41
Focus

Mannen/föraren som nyss krockat: Jag förstår inte, Sofia brukar vara så säker på att se bilarna som kommer i korsningarna.

#4 • Uppdaterat: 2014-11-28 20:21
Pi

Hacken: + 1 för ditt inlägg...:)
Sen håller jag med Eric H om att mörkerseendet nog är det som relativt sett försämras mest. Kan till viss del kompenseras om man är medveten om sina "synliga" brister.

#5 • Uppdaterat: 2014-11-30 15:05
S-E S

Inrätta vårdcentraler vid varje bilbesiktning. Då kan föraren och bilen besiktigas samtidigt. Förare som ständigt kör nya bilar och vars bilar därmed undviker besiktning, kollas vart 3:e år.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.