Nästa artikel
Var femte förare är rädd för biltvätten
Nyheter

Var femte förare är rädd för biltvätten

Publicerad 1 november 2019
19 procent av bilisterna bävar för att köra in i en automattvätt, enligt en ny undersökning. Men det finns hjälp att få.
30 procent av svenskarna lider av flygrädsla och 45 procent är rädda för att simma i öppet vatten. 

Och tydligen är automatiska biltvättar också något att frukta. Det anser nämligen 19 procent av 1.016 bilister som svarat i en undersökning som Yougov genomfört på uppdrag av branschinitiativet Hållbar biltvätt. 

– Att vara rädd för att köra in i en automattvätt kanske låter harmlöst jämfört med andra rädslor, men går det så långt att man undviker biltvättar och istället tvättar bilen hemma blir det ett problem. Det kan bero på osäkerhet för hur man åker in på ramperna, rädsla att bilen ska repas, att det kommer in vatten eller att man helt enkelt känner sig instängd i ett trångt utrymme, säger Robert Dimmlich, initiativtagare för Hållbar biltvätt.
 
För att bli av med sin biltvättsrädsla har leg. psykologen och KBT-terapeuten Maria Farm några råd på vägen:
 
1. Konfrontera din oro steg för steg. Ett första steg kan vara att åka till en biltvätt och be personalen visa hur det går till och berätta vad som händer under själva biltvätten. Det ökar känslan av att du har kontroll och faktiskt kan klara av det.
2. Ta med sällskap! Det bör vara någon som inte känner samma oro som dig utan kan stötta dig om det behövs.
3. Håll dig lugn. Hjärnan har svårt att skilja mellan fysisk och psykisk stress. Märker du att pulsen går upp och paniken kommer smygande så andas långa, djupa andetag. Sitt bekvämt, slappna av och försök att inte spänna dig. Lugn och harmonisk musik kan också hjälpa.
4. Blunda inte utan titta på det som händer runtomkring. Beskriv gärna högt för dig själva vad du ser. Det minskar risken att fantasin skenar iväg och ökar istället ditt rationella tänkande.
5. Sätt ett mål att du ska klara av det och belöna dig när du är klar! Kanske med en god middag, eller ett biobesök!
Diskutera: Tycker du att det är obehagligt med automatiska biltvättar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.