Nästa artikel
Vanliga missarna avslöjade: En av fem kör på slitna däck
Nyheter

Vanliga missarna avslöjade: En av fem kör på slitna däck

Publicerad 2024-08-19 09:02 (uppdaterad 2024-08-19 09:12)
Många svenska bilister kör med vinterdäck på sommaren – och har ingen koll på däcktrycket, enligt nya siffror.

Årets upplaga av den så kallade Däckkollen visar att många bilister åker på slitna däck. En av fem som stoppades i en däckkontroll förra året hade åtminstone ett däck med mönsterdjup på tre millimeter eller mindre.

Däckkollen kallades tidigare för Däckrazzia och är ett frivilligt sätt att få däcken kollade vid en trafikkontroll. Årets resultat baseras på 968 kollade bilar under förra hösten i sex län.

Många bilister kör också med för lågt tryck i däcken – fler än sex av tio har inte kollat däcktrycket den senaste månaden eller vet inte när de senast kollade däcktrycket. Det är dessutom relativt vanligt att ha olika däcktryck på samma axel vilket kan påverka köregenskaperna.

En annan trend är att andelen bilister som kör på vinterdäck på sommaren ökar. Det märks framför allt i södra och västra Sverige. Det ger längre bromssträcka och sämre grepp vid en krissituation.

Totalt sett körde åtta procent av de kollade bilarna på vinterdäck på sommaren.

Andelen bilar med olagligt mönsterdjup – under 1,6 millimeter för sommardäck och 3 millimeter för vinterdäck – har dock minskat tydligt de senaste 20 åren.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 2024-08-23 11:18 Dubbdäckförbud gäller mellan…
  • 2024-08-23 10:16 För många icke bilnördar är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.