Nästa artikel
Vad får oss att köpa?
Nyheter

Vad får oss att köpa?

Publicerad 8 december 2017 (uppdaterad 8 december 2017)
Ford har nu presenterat sin årliga enkätundersökning. I den undersöker biltillverkaren samhällstrender och allmänhetens inställning till olika frågor.
Alla stora företag genomför olika typer av undersökningar och utvärderingar för att kunna anpassa sin affärsmodell efter rådande trender och försöka anpassa sig för framtiden. Ford väljer att publicera sin sammanställning och visst är det intressant att se vad som vägs in i vårt köpbeteende även om vi inte får veta exakt hur Ford tänker använda informationen.

De nyckeltal som Ford menar kommer vara avgörande ser ut så här:

39 procent av de tillfrågade har inget emot att dela personlig information med företag, men 60 procent säger sig vara frustrerade över hur mycket information som blivit offentlig. 76 procent menar att det är obehagligt när företag vet för mycket om dem,

52 procent tror att artificiell intelligens kommer orsaka mer skada än nytta, men 61 procent säger sig vara hoppfulla inför en framtid med autonoma fordon.

68 procent säger sig vara överväldigade av lidandet i världen och 51 procent har dåligt samvete över att de inte gör mer för att förbättra världen.

81 procent oroar sig över det ökande gapet mellan rika och fattiga.

73 procent uppger att de borde ta bättre hand om sitt känslomässiga välmående.

54 procent uppger sig vara mer stressade än de var förra året, bland 18- till 29-åringarna är siffran 65 procent.

Undersökningen visar också att allt fler upplever att människor i deras omgivning blivit mindre tolerant för åsikter andra än deras egen. Samtidigt vill många att företag tar ställning i samhällsfrågor och runt hälften av de tillfrågade säger sig vara beredda att betala dubbelt för en produkt om det innebär att man inte köper den från ett företag som man tror är skadligt för samhället.

– Det är ingen tvekan om att vi lever i en intressant tid. Globala prioriteringar håller på att förändras, politiken omvälvs och genom att strålkastarljuset har riktats mot sociala orättvisor har status quo ifrågasatts och många känner sig desorienterade. Men ur kaos och konflikt kan en ny energi och kreativitet födas som motiverar människor mer än någonsin, säger Sheryl Connelly, Fords globala framtids- och konsumenttrendschef.

Diskutera: Tror du att samhällsfrågor påverkar ditt bilval?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Såvida att jag i dagsläget omedelbart väljer bort bilar tillverkade i diktaturer som Kina, Ryssland och Turkiet, för att nämna några.

#2 • Uppdaterat: 2017-12-08 12:16
Styggavargen

Då får du nog sluta handla vanliga elektronik prylar och mycket annat också, ty Kina är världens "fabrik" för många saker. I princip alla mobiltillverkare gör sina mobiler i Kina för att ta ett exempel.

#3 • Uppdaterat: 2017-12-08 12:20
Hackenbush

Naturligtvis tänker man på miljön när man köper bil idag. Sist köpte jag en miljöklassad bil som är mindre dålig för miljön samtidigt som den är billigare att äga. Låg förbrukning och låg vägtrafiksskatt.

#4 • Uppdaterat: 2017-12-08 12:20
Pi

...och bl a Toyota och Ford tillverkar väl bilar i Turkiet.

#5 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Jag vet, men jag är inte storkonsument av prylar överhuvudtaget. Frågan gällde dock; Tror du samhällsfrågor påverkar ditt bilval?

#6 • Uppdaterat: 2017-12-08 13:57
pinjong

Det finns politiker som tror att vi genom att konsumera och arbeta mindre på något sätt skulle öka solidariteten och minska fattigdomen i världen. Jag tror tvärtom att vi genom att sträva och konsumera mycket men klokt kan bidra till att dra upp fattiga länder till välstånd.

#7 • Uppdaterat: 2017-12-08 15:48
Tvärnit

Till viss del då man påverkas ja men i detta så har jag alltid bevarat min egen prägel.
HSD gott folk...gör bra för plånboken och miljön.

#8 • Uppdaterat: 2017-12-08 15:49
40-talisten

I såna här undersökningar brukar många svara "rätt," dvs de korrekta åsikter som förväntas av goda och samhällstillvända medborgare. Bör tas med en stor nypa salt...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.