Nästa artikel
Usel krocksäkerhet i husbilar
Nyheter

Usel krocksäkerhet i husbilar

Publicerad 6 maj 2019 (uppdaterad 9 maj 2019)
De åkande löper hög risk att dö vid frontalkollision.
Trafikverket har gjort krocktester på husbilar. Testförfarandet är detsamma som konsumentorganisationen Euro NCAP gör på vanliga bilar och motsvarar en frontalkollision i 90 kilometer i timmen mot en genomsnittlig personbil. 
”Testerna visar stora brister i krocksäkerhet hos husbilar. Risken att omkomma vid frontalkrock är mycket stor”, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.
 
De provade att utsätta två typer av husbilar för kollision: Dels en halvintegrerad – alltså förarhytt från biltillverkare och en bodel som byggd av husbilstillverkaren, dels en helintegrerad husbil där hela kupén är konstruerad av husbilstillverkaren. Båda husbilarna är baseras på det vanligaste fabrikatet som ligger till grund för 84 procent av husbilarna på marknaden. 
Den halvintegrerade husbilen gav något bättre skydd än den helintegrerade, men säkerhetsmässigt ligger de långt efter det skydd som moderna personbilar har. 

Förklaringen till att husbilarna klarar en frontalkollision dåligt är att den typen av fordon har en kort deformationszon i förhållande till vad den väger. Därför blir inträngningen vid en krock mycket omfattande, och både förare och passagerare löper stor risk att dö eller bli allvarligt skadade. 

Trafikverket vill med sina tester att konsumenter ska vara medvetna om riskerna och de vill också att det införs krav på krocktester av husbilar i Euro NCAP. I nuläget finns inga sådana regler, bara ett EU-direktiv som säger att kylskåp och möbler i bodelen ska vara ordentligt fastsatta och att det ska finnas bälten och hållfasta säten. 

Sedan 2014 har nyregistreringarna av husbilar ökat med mer en 50 procent och under samma tid har 6 personer omkommit i husbilskrockar och 100 personer skadats. Den vanligaste olyckstypen var just frontalkollision. 

Diskutera: Oroar du dig för krocksäkerheten i husbilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.