Nästa artikel
Uppvärmda rutor och infravärme ger längre elräckvidd
Nyheter

Uppvärmda rutor och infravärme ger längre elräckvidd

Publicerad 2024-08-27 12:59 (uppdaterad 2024-08-27 15:36)
Hyundai och Kia har tagit fram nya lösningar för att värma upp och kyla ned kupén med lägre elförbrukning.

Hyundai och Kia arbetar just nu på tre olika lösningar för att styra kupéklimatet och samtidigt sänka förbrukningen i nya bilar. Det innebär bland annat längre räckvidd i elbilsmodellerna.

En nyhet är uppvärmda glasrutor som hämtar ström från ett 48-voltssystem. Det ska kunna avfrosta rutorna på fem minuter i temperaturer på ned till 18 minusgrader vilket enligt Hyundai är fyra gånger snabbare än en konventionell klimatanläggning.

Samtidigt går det åt tio procent mindre energi, och till skillnad från uppvärmda rutor som finns i dag kan metallbeläggningen som bäddas in i rutan även blockera solstrålar på varma sommardagar.

Infravärme på dörrpanelerna hjälper till att värma upp kupén med lägre energiåtgång än med varmluft.
Uppvärmda rutor ger snabbare avfrostning på vintern.

En annan idé som presenterades redan förra året är en så kallad ”nanokylfilm” som blockerar solstrålar och kan sänka temperaturen i kupén med över tolv grader under sommaren utan att rutorna behöver tonas.

Sist ut är ”strålningsvärme” som monteras under ratten, på handskfacket, på mittkonsolen och i dörrpanelerna. Det är betydligt effektivare än att värma upp kupén med varmluft vilket ska sänka förbrukningen.

Uppvärmningen sker på tre minuter och värmepanelen kan nå en temperatur på hela 110 grader. Men det finns ett system som sänker temperaturen om någon kroppsdel kommer åt panelen.

Tekniken har tidigare införts av bland andra Toyota. Enligt Hyundai är alla tre teknikerna redo för serieproduktion, men om och när de ska införas är oklart.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-08-27 13:57 Uppvärmda paneler …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.