Nästa artikel
Uppdaterad säkerhet i XC60
Nyheter

Uppdaterad säkerhet i XC60

Publicerad 28 februari 2017 (uppdaterad 7 mars 2017)
Bilen manövrerar automatiskt bort från faror som dyker upp.
Inför premiären av nästa generation XC60 som sker om en vecka berättar Volvo om de förbättrade förarassistanssystemen i suven. Autobromsfunktionen City Safety utökas med automatisk styrhjälp, som kopplas in och lotsar bilen undan när en kollision med fotgängare eller andra fordon är nära. Detta sker i hastigheter mellan 50-100 km/tim. I City Safety ingår också Large Animal Detection som upptäcker stora djur.

Det finns också en funktion som heter Oncoming Lane Mitigation, vilket hjälper föraren att undvika krock med fordon i mötande fil. Systemet varnar när det verkar som att bilen oavsiktligt lämnar filen och styr tillbaka om det finns risk för kollision med en mötande bil. Detta styrstöd fungerar mellan 60-140 km/tim.

Tillvalet Blind Spot Information System har uppdaterats så att det inte bara varnar när ett fordon befinner sig i bilens döda vinkel, utan också styr tillbaka bilen i filen om det verkar som att det kommer att ske en olycka.

Volvo berättar också att på nya XC60 kommer säkerhetssystemen från 90-serien – avkörningsbegränsare och semi-självkörande läget Pilot Assist – att bli tillval.
 
Diskutera: Vad tycker du om Volvos förarassistanssystem?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-02-28 13:06
pinjong

Nästa steg borde vara att bilen klarar en hjärtstart och att administrera propplösande. Bara ett tips till Volvo som absolut är på helt rätt spår när det gäller bilsäkerhet. (Förlossningsassistent blir kanske svårt att fixa - behovet finns).

#2 • Uppdaterat: 2017-02-28 20:40
Mythbuster

pinjong. Förlossning i bil verkar vara redan fixat. I expressen ser det ut att vara en V50 (eller S40) http://www.expressen.se/nyheter/har-far-de-kurs-i-bilforlossning/

#3 • Uppdaterat: 2017-03-01 09:33
Swemba

Viltdetektering med undanmanöver låter mycket bra! Så pass bra att det ensamt kan få mig att välja Volvo nästa gång.

#4 • Uppdaterat: 2017-03-01 18:29
Roy J

Det finns många intressanta bilar idag.
Men så tittar man på vinteregenskaperna och säkerheten i praktiken - och då blir det ju bara Volvo kvar. Och kanske Mercedes.
Fattas nu bara att Volvo överger sin allomfattande pekskärm som de var så stolta över. Jag föredrar dock att kunna manövrera säkert även inne i bilen.

#5 • Uppdaterat: 2017-03-01 21:03
EnannanRobban

Roy, skärmen behöver du inte pilla på, så länge du inte är röstlös... Röststyrningen fungerar galet bra, på riktigt den hittills bästa röststyrningen jag upplevt, oavsett produkt!

#6 • Uppdaterat: 2017-03-02 10:38
Roy J

EnannanRobban, jag antar att min inte kan prata svenska och du måste i vart fall som helst använda den rätta vokabulären.
Även en sällan använd funktion hittar du lättare med knappar. Rimligen är det en av de knappar som du normalt inte använder och den har förhoppningsvis en tydlig symbol.
Visst, du har, förutom röststyrningen, även skärmen, men troligen ska du leta upp någon undermeny.

#7 • Uppdaterat: 2017-03-02 11:04
Audi A5 SB

Roy, citat från junkers tråd om sin bil på Forumet: "Röststyrningen är också väl utbyggd så det mesta kan man be bilen om tex:
Sätt på rattvärme
Ställ temperaturen på 21 grader
Ring x,y mobil
Navigera till adress
Rikta luften mot benen
Slå på defroster
Mm mm"

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.