Nästa artikel
Två tävlingsserier kör igång
Nyheter

Två tävlingsserier kör igång

Publicerad 3 maj 2012 (uppdaterad 3 maj 2012)
Racing-Sverige står i startrutorna inför en ny säsong, mer spännande och oviss än någonsin tidigare. Anledningen är att vi nu har två standardvagnsserier att hålla koll på, etablerade STCC och nya TTA – också kallad Elitserien i racing.

Jag träffade Janne ”Flash” Nilsson häromdagen i samband med avtäckningen av några av de bilar som publiken får stifta bekantskap med i TTA, bland annat Flash Engineerings egen Saab 9-3 TTA Race Car och Volvo S60 T6 R-Design. ”Flash” som var med och drog igång STCC 1996 har nu varit en av initiativtagarna till utbrytarserien TTA.

”Flash” har passerat de 50, men brinner lika starkt för racing som någonsin tidigare. ”Men”, säger han, ”jag mår inte längre tillräckligt bra för att köra racing på den här nivån, därför står jag över den här säsongen, möjligtvis kan jag tänka mig att tävla i någon av supportklasserna, exempelvis Carrera GT Cup längre fram.”

”Flash” har under det senaste halvåret jobbat som besatt för att sy ihop både TTA – där han är delägare - och sin egen organisation. Och det är klart, till slut säger både kropp och huvud ifrån.

TTA samlar dessutom gräddan av vad racing-Sverige har att erbjuda, en enhetsklass där förarskickligheten mer än bilarna ska avgöra var segrarna hamnar. Sexcylindriga mittmotorer (med motorblock från Nissan) på över 400 hk, växellåda med rattpaddlar och kolfiberkaross talar för att det kommer att gå undan. Det sägs att det kan gå uppemot 270 km/h på långa Anderstorps-rakan.

Frågan är om det finns publikunderlag för att köra två konkurrerande serier samtidigt i Sverige? STCC har kvar sitt affischnamn Rikard Rydell, Chevrolet Cruze, och han lär få tuff konkurrens av VW-teamets biogasdrivna Scirocco med spanske världsstjärnan Jordi Gené i spetsen.

STCC kör igång redan till helgen på Mantorp Park medan TTA har sin premiär helgen därpå i Karlskoga.
En bit in på säsongen får vi tendensen, vilken serie drar mest, och vilken serie överlever? Eller kan det bli så att båda kan verka samtidigt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.