Nästa artikel
Turister slipper undan P-böter
Nyheter

Turister slipper undan P-böter

Publicerad 10 augusti 2015
Felparkering anses inte som ett brott i Sverige och kopplas inte till föraren.
Bara en av tio fordonsböter betalas av utländska förare. Sveriges kommuner går miste om miljoner, eftersom felparkering inte anses som ett brott.
2014 utfärdades 82 580 felparkeringsavgifter till utländska ­bilar, men bara 8 procent av avgifterna betalades, skriver Dagens Nyheter.

Transportstyrelsen har ingen möjlighet att få tag på utländska adresser, därför kan inte parkeringsböterna skickas utomlands.

Även om det finns ett informationsutbytesprogram inom EU går det ändå inte att få tag i uppgifter om utländska förare. Orsaken är att felparkering inte anses som ett brott i Sverige.

I grannlandet Norge är däremot felparkering brottsligt och lagbrytare kan spåras upp.
 
Diskutera: Borde reglerna ändras så att Sverige kan ta bättre del av EU:s informationsutbytesprogram?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-08-10 09:20
Peugeote-Pär

Sverige i ett nötskal!

#2 • Uppdaterat: 2015-08-10 09:27
saabnisse

Man skulle kunna ha samma metod som i Paris och flera andra städer. Där transporteras fordonen bort till en uppsamlingsplats utanför staden där de får kvitteras ut mot transportavgift+parkeringsavgift.
Kostar inte kommunen något och det ger arbetstillfällen.
En stor fördel är att det är omöjligt att smita från parkeringsavgiften och det gäller ju även de svenska bilåkare som registrerat sina fordon på målvakter.
Men det måste nog till en lagändring som ger kommunen rätt att beslagta olämpligt uppställda fordon.

#3 • Uppdaterat: 2015-08-10 13:09
duccedriver

Det ska ju till lagändring, och kanske ett nytt tänk......
Som det är nu, begär inte ens polisen bortforsling av skrotfordon som är trafikfarligt uppställda, då får dom ju betala notan, som beställare.....
Prags stads små biltransportbilar med kran och hjulok, bara lyfter upp bilen på flaket,
dom jobbar på, dygnet runt.....
Satt på en uteservering och kollade, p-vakten gick ett varv runt kvarteret, bilen stod kvar, då ringde han ett samtal, 10 min senare kom dom och tog den!
Ska tydligen kosta ca 100 euro när man hämtar....
Nu har vi ju fått lagen om klampning, så kanske det kommer hjulklampning vid felparkering, så dom får betala innan dom kan köra.....

#4 • Uppdaterat: 2015-08-10 16:14
JOCA_1

Turister ska inte ha frikort på att parkera som de vill. Men å andra sidan, om jag själv fått böter, så beror det på vilket land jag varit i. Man ska veta att svenska myndigheter mer än gärna ger ut namn och adress på svenskregistrerade bilar till andra länder, utan att ens fråga vad de ska med det till. Så kan man, t.ex. råka ut för hastighetsböter från Italien, England, Danmark, eller vilket land som orkar jobba med det. Detsamma gäller om man passerar ZTL-gränser i italienska städer - och de böterna kan komma uppemot ett år efter att de utfärdats - vilket jag själv tycker skulle bryta mot någon slags vettig tid för att kunna driva in böterna.

Jag har själv blivit "flashad" av franska hastighetskameror utan att se skymten av en bot, men det beror enbart på att fransmännen inte ids hålla på med eventuella småsaker från svenskar. Nu skulle man ju kunna tro att jag därför kör som en idiot, men så är faktiskt inte fallet. Det är ganska skämmigt att se den där blixten i backspegeln...

#5 • Uppdaterat: 2015-08-10 17:17
jete

Turister skall helst inte få några parkeringsböter, de är våra gäster och mot dem skall man vara vänliga, så kommer de tillbaka en annan gång. Böter skapar ovilja mot landet. Våra skyltar är på svenska och det förstår inte många utlänningar. Man kan förmoda att de har tänkt göra rätt för sig men inte begripit. Tilläggsskylt under P kan vara svårt att begripa. Som svensk klarar jag själv inte alla skyltar i Stockholm ens.
I Frankrike kan man inte skriva in sitt svenska reg-nr i biljettautomaten. Omöjligt att betala, det fattas en siffra, så jag satte dit en nonsenssiffra för att lösa problemet.
Att ge parkeringsböter är alltid en ovänlighet från samhället gentemot bilägaren.

#6 • Uppdaterat: 2015-08-10 19:00
Gunnar Lindberg

Jag skulle kanske ta en tur till Sverige med min spanskregistrerade bil, låta den löpa fritt på motorvägarna. Jag hoppas att ni har koll bakåt innan ni svänger ut i vänsterfilen. :-)

#7 • Uppdaterat: 2015-08-11 12:31
systembolaget

Hur svårt kan det vara att göra en lagändring, och vips så är problemen borta.

#8 • Uppdaterat: 2015-08-11 12:41
Reverend Benny

Vad händer om man gör felparkering brottsligt? Är det bara poliser som då kan bötfälla fordon eller är det fortsatt ok för alla privata bolag som bötfäller idag att skriva ut en p-bot?

#9 • Uppdaterat: 2015-08-13 22:40
RobertSt2

Systembolaget: du (och några andra) har missförstått. P-bot, trängselavgifter och kamerafortkörningar är skapade för oss Svenskar! De var aldrig tänkta att gälla utlänningar på besök. Då hade regelverket sett helt annorlunda ut!

#a • Uppdaterat: 2015-08-13 22:40
RobertSt2

Systembolaget: du (och några andra) har missförstått. P-bot, trängselavgifter och kamerafortkörningar är skapade för oss Svenskar! De var aldrig tänkta att gälla utlänningar på besök. Då hade regelverket sett helt annorlunda ut!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.