Nästa artikel
Trafikmiljön kring skolor har försämrats
Nyheter

Trafikmiljön kring skolor har försämrats

Publicerad 17 augusti 2018 (uppdaterad 17 augusti 2018)
Försäkringsbolaget If har frågat 1.000 rektorer vad de tycker om trafiksituationen vid sin skola. Det visar sig att utvecklingen går åt fel håll.
Undersökningen har gjorts de senaste tolv åren och utfallet från 2018 är att trafiksäkerheten anses vara ett större problem än förra året och att alltfler rektorer oroar sig för att en allvarlig olycka ska inträffa.

60 procent av de som svarade anser att det finns problem med säkerheten i trafiken omkring deras skola. Förra året var den siffran 55 procent. 28 procent av rektorerna har varit med om att det skett en trafikolycka, jämfört med 21 procent 2017. 63 procent av rektorerna oroar sig för att något allvarligt ska hända. Drygt en fjärdedel tycker att föräldrarnas attityder till trafikreglerna har försämrats de senaste åren.

– Vissa föräldrar kommer alltid ha ett behov av att skjutsa sina barn med bil, men det måste göras insiktsfullt och med hänsyn. Ett gemensamt ansvarstagande är en förutsättning för att vända trenden och förbättra trafiksituationen runt Sveriges skolor. Där kan och måste både kommuner, skolpersonal, elever och föräldrar bidra, säger Caroline Starck, informationschef på If.

I undersökningen kom det också fram att bara fem procent av skolorna har hastighetsdisplay på vägen utanför och hälften av skolorna saknar skyltar med uppmaning till bilisterna att sänka farten. 

– Fler skolor behöver utrustas med farthinder och hastighetsdisplayer. En annan åtgärd är att bygga fler entréer och tillfartsvägar så att trafikströmmarna inte koncentreras till en och samma plats. Och såklart ska man undvika att ta bilen om man kan, säger Caroline Starck.

Diskutera: Vad tycker du om trafikmiljön kring skolor?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-08-17 09:31
johnkommentar

Jag har jobbat med frågan lokalt och sett problemet på nära håll. Föräldrars beteende kombinerat med stadens (Stockholms) prio på framkomlighet för bilar även på gatorna närmast skolan gör problemen svårlösta.

#2 • Uppdaterat: 2018-08-17 10:33
Mattse

Trafikmiljön vid skolorna är ett moment 22. Föräldrar törs inte låta sina barn gå eller cykla till skolan på grund av att det är alldeles för mycket biltrafik vid skolorna. Då väljer de att skjutsa med bil istället vilket leder till ännu mer biltrafik och att färre och färre föräldrar inte törs låta sina barn gå eller cykla. Vilket till sist slutar med att alla skjutsar.

#3 • Uppdaterat: 2018-08-17 10:49
Pi

Konstigt att det fungerade förr att vi ungar själva fick ta oss till skolan men nu måste alla skjutsas ända fram till dörren. Ser detta dagligen vid en skola i närheten. Och flera måste uppenbarligen stanna och släppa av så nära dörren som möjligt - att stanna efter bussen på busshållplatsen 50 meter ifrån skolans dörr är alldeles för långt borta. Kanske dags att ha trafikundervisning i skolan igen (antar att det inte finns längre) och låta barnen ta ett litet eget ansvar också och ta sig till skolan själva när det är kortare avstånd och när det som i vår stad kryllar av gång/cykelbanor.

#4 • Uppdaterat: 2018-08-17 12:02
adzam

bmw förare bör äta lungnande tabletter

#5 • Uppdaterat: 2018-08-17 12:54
Styggavargen

Dagens trafikmiljö tror jag gör att föräldrarna inte litar på att barnen kan på ett säkert sätt ta sig till skolan. Det ironiska är att föräldrarna själva genom sin aggressiva och ibland oansvariga sätt att framföra sitt fordon gjort att rädslan uppstått. Det var mer ordning och reda förut, när inte egoism flödade och folk inte körde som idioter för att spara in 20 sekunder i sitt liv.

#6 • Uppdaterat: 2018-08-17 13:15
johafor

Det här stämmer tyvärr väl överens med min bild. Det har blivit sämre med förare som tänker allt mindre på andra och har ett större riskbeteende. Det har blivit sämre bara på några år. När min första gick på förskola tog folk hänsyn, körde sakta och tog helst en annan väg. Senaste tiden har situationen vid samma förskola blivit så dålig att det blev tvunget att sätta upp hinder för biltrafik helt och hållet för att förare tog "genvägen" förbi förskolan och inte funderade ett ögonblick över vad som skulle kunna hända. Gällde all trafik, privatbilister, många taxiförare och andra företagsbilar.
Folk kör överlag sämre än för nåt decennium sedan. Förmodligen på grund av övertro på sin egen förmåga och frånvaro av polisövervakning. Gissar att var och varannan som är inne på detta forum tycker att hastighetsgränserna är för låga, att de kör bättre än andra och att fartkameror bara är ett gissel för att det blir så ryckigt när de hela tiden tvingas att sakta ner till lagstadgad hastighet för att sedan kunna accelerera upp till i deras tycke lämplig hastighet.

#7 • Uppdaterat: 2018-08-17 16:10
mso 1000

Barnen lämnar sällan tv-spelen och föräldrarna orkar inte gå med barnen till skolan och använder bilen.

#8 • Uppdaterat: 2018-08-17 16:29
Bilräven

Håller fullständigt med PI.
Så länge det inte finns utbildning i trafikvett hos barn och ungdomar - så att de inser att de inte kan göra "vad de vill" på gatorna - så får myndigheten sänka hastigheten till 5km/h utanför skolorna för att slippa olyckor. Det spelar ingen roll hur många gupp och slalombanor man hittar på. Lär folk - som tidigare - vid unga åldrar att ta hänsyn och följa reglerna, det är det enda som ger resultat utanför skolor och överallt annars i trafiken..

#9 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Ett allt för vanligt scenario utanför skolorna.
En rad av väntande bilar.
Vid ratten,"lycklig moder" fullt sysselsatt med mobilsnack och motorn igång, spridande avgaser över området, vid inväntande av "telning".

#a • Uppdaterat: 2018-08-17 18:03
Pi

Lasse J - och hon sitter väldigt ofta i en SUV - mestadels en XC60. Så är det i alla fall i skolan i min närhet där jag går förbi ofta.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.