Nästa artikel
Toyota Venza och Sienna – två hybridnyheter som svenska köpare snuvas på
Nyheter

Toyota Venza och Sienna – två hybridnyheter som svenska köpare snuvas på

Publicerad 20 maj 2020
Toyota har visat upp två intressanta nyheter som bilköparna i Sverige blir snuvade på: en coupéliknande suv och en smart familjebuss.

Toyota är en enorm koncern och det är långt ifrån alla modeller som byggs som kommer till Sverige. Alldeles nyligen stod det klart att Toyota ska börja sälja den stora sjusitsiga suven Highlander i Sverige, men det finns fortfarande gott om modeller i utbudet som är ”förbjuden frukt” för svenska köpare.

Två av dem premiärvisades under måndagen och blir framför allt aktuella i USA. Men vissa hade nog hoppats att de även skulle kunna börja säljas på den här sidan Atlanten.

Först ut är Toyota Venza, ett modellnamn som Toyota använt tidigare i form av en sorts blandning mellan suv och familjebuss. Andra generationen är en typisk suv i mellanklassen med en tydlig skillnad jämfört med Toyota RAV4, nämligen ett betydligt mer sluttande takparti baktill.

Toyota Venza ser nästan ut som en coupésuv och hamnar i samma storleksklass som Volvo XC60, som har ett betydligt mer upprätt bakparti. 

Bilen bygger på samma plattform som RAV4 och Highlander och kommer i ett enda utförande: hybriddrift och fyrhjulsdrift. Någon laddhybrid är inte aktuell.

Toyota Venza har några finesser som ingenjörerna är extra stolta över: ett panoramatak med reglerbart ljusinsläpp, ett nytt infotainmentsystem som är helt pekskärmsbaserat (det verkar inte ens finnas någon fysisk volymratt) och en klimatanläggning som bara blåser ut kalluft till de sittplatser som har en passagerare.

Den andra nyheten är en helt ny generation av familjebussen Toyota Sienna. Den ger sig in i en klass som har kollapsat helt i Sverige och där köparna istället väljer suvar, men i USA finns det tydligen fortfarande en del köpare som kan tänka sig en familjebuss.

Även här blir en hybridvariant det enda alternativet, med fram- eller fyrhjulsdrift. Toyota beskriver bilen som en familjebuss med suv-attribut och över huvud taget ska bilen se tuffare ut än föregångaren.

Interiören ska kännas luftig och rymlig med en helt ny design och en stor pekskärm. För att alla i familjen ska hållas på gott humör finns sju USB-uttag och ett kylskåp. 

Det finns även head up-display, digital innerbackspegel som kan ”se förbi” de bakre stolsraderna för bättre sikt samt en inbyggd dammsugare. Köparna kan välja på antingen sju eller åtta skjutbara och flyttbara sittplatser.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.