Nästa artikel
Toyota City räcker inte – nu byggs nya ”vätgasstaden”
Nyheter

Toyota City räcker inte – nu byggs nya ”vätgasstaden”

Publicerad 28 december 2021
Toyota har börjat bygga en prototypstad med vätgasteknik.

Det är inte alla städer som har en så nära koppling till en biltillverkare – eller någon annan typ av företag heller, för den delen – att de delar namn. Men så är det i Toyota City, eller Toyota-shi som staden heter på japanska.

Toyota har flera stora fabriker i närheten och kopplingen till biltillverkaren gjorde att staden 1959 bytte namn från Koromo. I dag har den strax över 400 000 invånare och det finns bland annat flera museer och en stor arena som stöttas av Toyota.

Staden var länge mästare på export av silke, men när den marknaden började dala under 1930-talet och för att skapa ett alternativ grundades det som senare blev Toyota. Första fabriken började byggas 1935.

Toyotas egen stad har hetat så sedan 1959. Foto: Nryate/Creative Commons

Men Toyota City är inte nog för den japanska tillverkaren. Förra året kom beskedet att Toyota ska försöka bygga en ny ”prototypstad” på 700 000 kvadratmeter för att testa självkörande bilar, innovativ stadsplanering och smarta hem-teknik.

Staden byggs vid Mount Fuji, drygt 20 mil från Toyota City, och ska få 20 000 invånare – främst anställda med familjer som vill testa på livet i en ny stad. Energin ska hämtas från Toyotas egen bränslecellsteknik och byggandet satte igång tidigare i år.

Med drönare, uppkopplade hem och vätgasteknik ska Toyota bygga en ny stad.

Staden kallas ”Woven City”, den vävda staden. Anledningen är att varje typ av gata blir specifik för en typ av användare och de olika gatutyperna ska sedan vävas ihop. En gata blir till exempel bara öppen för snabba, självkörande bilar medan cyklister och fotgängare separata gator.

”De här gatutyperna vävs samman och kommer hjälpa till att snabba på testandet av självkörande fordon”, hävdar Toyota.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 30 december 2021 Mycket intressant.
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.