Nästa artikel
Tesla och Mercedes har bästa ruttplaneraren i elbilar
Nyheter

Tesla och Mercedes har bästa ruttplaneraren i elbilar

Publicerad 9 juni 2022
En bra ruttplanerare hjälper föraren att åka långt. Tesla och Mercedes är bäst, medan flera andra märken får bakläxa i ett nytt test.

För elbilister är det viktigt att kunna planera resan och laddstoppen som behövs längs vägen. Vissa använder en separat app i telefonen, men biltillverkarna skryter också själva om sina egna ruttplanerare som finns inbyggda i bilens navigationssystem. Nu visar det sig att tre av fem testade system har allvarliga svagheter, enligt ett test som tyska Auto Motor und Sport gjort.

Ett problem som upptäcktes hos BMW, Renault och Polestar är att restiden inte beräknas korrekt. Systemet planerar in onödigt många laddstopp och väljer inte heller de snabbaste laddarna trots att de är tillgängliga. Polestar kunde i vissa fall beräkna att tio procent skulle finnas kvar i batteriet vid laddaren, men i verkligheten hade bilen 25–30 procent kvar.

Renault får bakläxa för att rekommendera en laddplats där alla laddare var upptagna, och kunde heller inte leda om rutten till lediga laddare. Renault rekommenderade också ofta långsamma laddare. Vid ett tillfälle tog bilen en omväg på 2,3 mil åt fel håll för att hitta en 50 kW-laddstolpe som inte var öppen.

Renault och BMW får sämst betyg medan Polestar får medelbetyg. Mercedes och Tesla lyckas däremot bra med korrekta gissningar och smart omräkning av rutten om föraren inte svänger in till laddaren.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 9 juni 2022 Vilket skulle bevisas !
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.