Nästa artikel
Teoriprov smygfilmas
Nyheter

Teoriprov smygfilmas

Publicerad 7 oktober 2014
Transportstyrelsen medger att smygfilmade teoriprov är ett nationellt problem.
Transportstyrelsen har problem med att deras teoriprov smygfilmas och säljs. Störst är bekymret med provet för taxilegitimationen.

Det finns personer som att i system att smygfilma och fotografera Transportstyrelsens teoriprov för att sedan sälja dem vidare. Nerikes Allehanda rapporterar i dag om fusket som även bekräftats av Transportstyrelsen.
– Vi har problem med alla våra prov och fusket har eskalerat de senaste åren. Men värst är det inom taxi, säger Mikael Stenberg som är handläggare på Transportstyrelsen.
 
Problemen uppkommer när personer gör proven uppemot 14-15 gånger med enda avsikt att kopiera frågorna. Transportstyrelsen hinner inte längre ta fram med tillräckligt många versioner av proven för att motverka fusket.
 
Det finns inte heller några möjligheter att hindra dem som ertappats med fusk från att göra om proven. Eventuella sanktioner är något som Transportstyrelsen arbetar med, men något förslag till politiskt beslut har ännu inte tagits fram.

Källa: Nerikes Allehanda
Diskutera: Borde en Transportstyrelsen har rätt att ”stängas av” personer som ertappas med fusk?
  

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-10-07 12:35
PREVIA

Förstår inte varför någon gör sig detta besvär när det går bra att bara muta någon på Transportstyrelsen för att få körkort eller Taxilegitimation! Det blir kanske billigare om man kan köpa proven av någon landsman som fotograferat alla frågor i förväg förstås. Än svårare blir det för myndigheten när den som kör upp inte är personen på legitimationen om pass används som legitimation då 60 000 pass tappas bort i Sverige per år kan man kanske ana att något pass används av flera än en person som legitimation.
http://www.bytbil.com/nyheter/pva2skyg

#2 • Uppdaterat: 2014-10-07 13:09
JorgenE

Previa, huvudet på spiken!
Har flera gånger undrat hur personer som vare sig kan köra bil eller ens förstå tilltal kan inneha taxikort...

#3 • Uppdaterat: 2014-10-07 15:02
Mistro

Detta är ett stort problem trots att det borde vara enklare för var och en att studera in kunskapen på vanligt vis. Pratar man inte Svenska kan man få en tolk. ( som tolkar lite så att det passar för att formulera mig snällt ) Har man läs/skrivsvårigheter kan man få proven muntliga vilket också undanröjer mycket av den onödiga förvirring som råder i frågorna. Vet folk som har skrivit upp ca 10 gånger innan de har lyckats just för att frågorna är så dumma.
Anser därför att det största problemet till att fusket uppstår ligger hos Transportstyrelsen själva. Ibland undrar jag om de som har skapat frågorna på riktigt är förståndshandikappade då väldigt få frågor kan översättas direkt i trafiken. Det bara måste gå att knåpa ihop ett test betydligt mycket bättre.

#4 • Uppdaterat: 2014-10-07 20:46
Boxer

Jag skrev taxiteori för ett par år sedan med alla rätt på alla tre proven. Men jag kan förstå att personer av utländsk härkomst kan ha problem med kartprovet där det underlättar betydligt om man har ett hum om sveriges geografi. För övrigt tycker jag att teorifrågorna håller relativt hög standard, betydligt bättre än teorifrågorna i luftfartsteori, framförallt frågorna på ATPL-nivå (Airline Transport Pilot License).
Efter mitt körprov ( i Malmö) berättade min kontrollant något frustrerat att han måste underkänna över 90% av alla taxikörprov där många inte ens klarade B-nivå.

#5 • Uppdaterat: 2014-10-08 10:03
Mistro

HADE det nu varit så att svårigheten låg i att kunna en massa trafikskyltar eller trafikregler så hade jag inte protesterat då jag anser att detta är något som man inte kan kunna för mycket utav. Själv har jag skrivit prov inom alla körkortsklasser utom Taxi och sonen tog just AM-kort så jag känner mig ganska uppdaterad över hur frågorna ser ut. Tyvärr handlar de flesta frågorna som sagt inte om just vilken kunskapsnivå man har i trafiken utan betydligt mer om elevens läskunskaper. Vissa frågor fick jag läsa flera gånger och svarade ändå fel på FAST att jag kunde svaret.... Vad är vitsen med att formulera en fråga onödigt krångligt och/eller på ett sätt som aldrig skulle uppstå i trafiken? Vad är vitsen med att känna till en massa invecklade ord som heller aldrig används i vardagen eller kommer på tal bakom ratten? Varför är det så viktigt att veta så mycket om ungefär hur många som dör om året i singel eller viltolyckor,vilka ämnen i avgaserna det är som försurar miljön o.s.v o.s.v ....Eleverna lär sig snabbt hur de skall kryssa i frågorna och glömmer sen tramset lika snabbt. Väl inne på TSV tar man sen en handfull utav alla dessa dumheter,lägger till några till och formulerar sig på ännu ett vis och resultatet handlar till sist INTE om hur mycket någon egentligen har förstått utav trafiken. När så stor andel som det ändå är som får 20 fel eller mer på ett prov med 65 frågor och detta EFTER sin körkortutbildning så måste man summera med att något är väldigt fel.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.