Nästa artikel
Sverige bäst i Norden på barnsäkerhet i bil
Nyheter

Sverige bäst i Norden på barnsäkerhet i bil

Publicerad 23 april 2020
Svenska föräldrar låter barnen sitta bakåtvänt längre än vad man gör i Danmark, Norge och Finland.
Försäkringsbolaget Volvia har i år låtit sin årliga undersökning "Barnsäkerhet i bil" även innefatta Sveriges grannländer. Baserat på över 3.000 intervjuer i Sverige, Danmark, Norge och Finland har de frågat bilburna föräldrar med barn upp till 10 års ålder om bilbarnstolar, hur deras barn sitter fastspända och hur väl föräldrarna känner till regler kring hur barnet bör färdas i bilen. 

I Sverige låter 98 procent av de som svarade sina barn åka bakåtvänt om de är under två år. I Norge var motsvarande siffra 94 procent, och i Finland 89 procent. Bara 58 procent av de danska föräldrarna uppgav att deras barn under två år åkte bakåtvänt i bilen.
– I Sverige har trafiksäkerhet varit en prioriterad fråga länge. Det har forskats mycket, och Nollvisionen från 1997 om att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken har en viktig normbildande roll. Det har påverkat svenskarnas attityd till barnens säkerhet i bilen, och det lyser igenom när vi jämför länderna, säger Sofia Bergfors, barnsäkerhetsexpert på Volvia.

En förklaring till att färre danska småbarn åker bakåtvända kan vara att rekommendationerna skiljer sig åt mellan de nordiska länderna. I Sverige bör ett barn ska sitta bakåtvänt upp till 4-5 år, helst längre. I Norge och Danmark är uppmaningen att åka bakåtvänt upp till minst fyra år, och i Finland upp till minst tre års ålder.  
– Det är förstås glädjande att svenska föräldrar tar barnsäkerhet i bil på allvar. Men trafiksäkerhet är ingen tävling, och varje barn som åker osäkert är ett barn för mycket, oavsett i vilket land man bor. I samtliga länder vi har undersökt vänds barn tidigare än vad som rekommenderas, säger Sofia Bergfors.

Enligt Volvia vänds ett av fem svenska barn för tidigt till framåtvänd stol. De hänvisar till forskning som pekar på att små barn som åker i framåtvända stolar löper upp till fem gånger större risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn som är vända år andra hållet. 

51 procent av de svenska föräldrarna som deltog i undersökningen uppgav att de vände sina barn framåt i bilen vid 4 års ålder. 83 procent av danskarna hade redan vänt barnen framåt innan fyraårsåldern, likaså 80 procent av finländarna. I Norge vände 36 procent av föräldrarna sina barn framåt vid 4 års ålder. 

Diskutera: Vad tycker du om undersökningen?

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.