Nästa artikel
Svenska pensionärer beroende av bilen
Nyheter

Svenska pensionärer beroende av bilen

Publicerad 8 januari 2015
Forskning från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) visar att babyboom-generationen är mer bilberoende än tidigare pensionärsgenerationer, vilket kan leda till problem i framtiden. Det rapporterar Sveriges Radio (SR).
Antalet pensionärer med bil och körkort har ökat kraftigt de senaste 20 åren, i synnerhet bland kvinnor. Det är en generation pensionärer som är uppväxta med bilen och mobiliteten som den innebär.
 
– De är uppväxta med bilen och har använt bilen i högre utsträckning än tidigare generationer har gjort, säger Jessica Berg doktorand vid VTI, till SR.
 
Enligt Jessica Berg innebär detta att många äldre inte har någon vana vid att transportera sig på andra sätt än med bil. Det kan leda till att fler fastnar i sina hem när de inte längre kan köra själva. För att förhindra den här låsningen måste den här gruppen räknas in i stadsplaneringen på ett annat sätt än i dag.
 
Diskutera: Hur ska man förhindra att äldres transportmöjligheter försämras?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-01-08 11:10
1storstark

Höja skatter på bilkörning, som är mantrat för många politiker idag, är nog ingen bra idé. Det gör bara att det blir dyrare för dem som inte har busshållplatsen utanför dörren att ta sig till bingoafton, kyrkan mm. Ren nöjeskörning är det nog inte många som ägnar sig åt idag.

#2 • Uppdaterat: 2015-01-08 11:54
Styggavargen

Bostadsbrisen är nog den stora boven, gamla bor kvar i sina villor och behöver bilen för att ta sig någonstans. Många äldre bor också i större utsträckning på landsbygden.

#3 • Uppdaterat: 2015-01-08 14:22
PREVIA

Billigaste kollektivtrafiken kostar 100 kr per passagerare och mil och då får man nöjet att åka med medpassagerare som min inte valt själv från fel plats vid fel tid och kommer fram till fel plats vid fel tid om det nu kommernågon transport vilket inte är helt givet här runt Stockholm. Om vi snart får självkörande elbilar vad finns det då för anledning att åka med en ålderdomlig kollektivtrafik om man inte är en självplågare. Tänk att slippa stå på dåligt upplysta busshållplatser tillsammans med folk som måste röka just där, eller skitiga perronger där folk står och gör sina naturbehov mitt på dagen samtidigt som risken är stor att något av vad du äger byter ägare utan att du märker det, skriver en som själv jobbade där men nu slipper det vilket är skönt.
SL hade tidigare ett kundforum vilket man fort fick sluta med då det bara kom up hur missnöjda resenärerna var med deras kollektivtransporter.

#4 • Uppdaterat: 2015-01-08 17:03
Rutger Jönåker

Här skulle självkörande bilar verkligen ha en uppgift att fylla! Problemet är väl bara att många pensionärer inte har råd köpa ny bil, utan ofta åker i äldre bilar...

#5 • Uppdaterat: 2015-01-08 17:48
Focus

Vilka politiker bryr sig om hur pensionärer har det? Det är ju inget de behöver tänka på som under sin verksamma tid samlat på sig betydande förmögenheter som de noggrant skyddat mot skatter.

#6 • Uppdaterat: 2015-01-08 18:43
ohlmark

Jaha, i så fall, är det inte dags att forska lite på om dagens äldre bilförare kör bättre bil än gårdagens äldre bilförare?
Rutin och vana brukar faktiskt märkas i prestationen.

#7 • Uppdaterat: 2015-01-08 21:20
Thommys

Jo tack det vet jag. Pensionärer märks. Svänger det ut en Hyundai i10 framför så sjunker hastigheten direkt från 70 till 37 km/h.

#8 • Uppdaterat: 2015-01-11 11:26
Focus

Tommys: Generalisering! Kan inte tänka mig att du sett mer än de som kör i som du säger 37 km/tim, De andra ser du inte. Du ser tydligen inte heller de ungdomar och medelålders som kör som krattor och inte ens skulle få hålla i en ratt. Lugn min vän, även du kommer att bli gammal om du kör med förstånd.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.