Nästa artikel
Stulna Teslan försvann – kunde inte spåras
Nyheter

Stulna Teslan försvann – kunde inte spåras

Publicerad 12 januari 2023 (uppdaterad 12 januari 2023)
Nyckellösa system, uppkoppling och modern teknik gör moderna bilar sårbara. Trots inbyggt internet och GPS gick en Tesla som nyligen stals inte att hitta.

Bilstölder är sedan länge en miljardindustri i ljusskygga kretsar. I takt med att fordonen blir mer och mer avancerade, uppkopplade och knutna mot en rad positioneringsverktyg förändras också biltjuvarnas mönster och metoder.

De möjligheter som den moderna tekniken ger har skapat ett bättre skydd för bilägaren, men också nya vägar för biltjuvar att nå sitt syfte. När stölden är ett faktum kan ägaren sedan inte automatiskt räkna med att bilfabrikanten ska bistå med hjälp att spåra fordonet.

Flera tillverkare kan visserligen göra det, men det finns samtidigt en utbredd praxis i branschen att så endast ska ske på begäran direkt från polis. Som privatperson räcker det alltså inte med att styrka äganderätten till fordonet i hopp om att tillverkaren ska spåra bilen.

Som orsak till denna vägran anger tillverkarna i regel den personliga integriteten och risken att den som nyttjar bilen kan ha goda och ärliga grunder att inte vilja bli spårad.

Dagens biltjuvar arbetar med betydligt mer sofistikerad och modern teknik för att ta sig in i, och att komma över, fordon.

Svårigheten att spåra en av marknadens mest uppkopplade bilar fick en norsk Tesla-ägare erfara, efter att ha fått sin Tesla stulen vid sitt hem. Enligt ett reportage i norska Aftenposten stals bilen sannolikt med hjälp av en avancerad signalförstärkarutrustning, som stjäl nyckelsignal från bilnycklar anslutna mot nyckellösa dörr- och startsystem.

I det aktuella fallet fanns det ingen backup i form av pinkod för att kunna starta bilen, vilket gjorde det möjligt att stjäla bilen så snart nyckelsignalen fångats upp. Ägaren försökte själv att spåra sin bil, men fick av oklar anledning aldrig någon signal kring var den befann sig.

När bilägaren vände sig till Tesla i hopp om att de skulle spåra bilen hörsammade tillverkaren inte hans önskan. Det visade sig heller inte finnas möjlighet att spåra bilen genom att följa laddningstillfällen eller vägkameror vid betalstationer eller gränsövergångar.

Grundteorin är att bilen antingen hölls gömd i en container eller annan struktur som stör ut signalen och/eller försetts med falska registreringsskyltar. Tjuvarna förmodas också haft störningsutrustning för att förhindra spårning av bilens färdväg och position.

Inom rättsväsendet är det idag, tack vare spaningsarbete, häktningar och beslag, någorlunda kartlagt hur dessa stölder går till. Från polisens perspektiv är svårigheten att bekämpa stölder som dessa främst en resursfråga, men också en fråga om att hitta den förmodade avancerade tekniska utrustning som biltjuvar som fokuserar på moderna premiumbilar använder.

Utrustningen som krävs består av flera olika delar. En som klarar att förstärka och därmed stjäla nyckelsignalen, vilket ger access till fordonet. Om pinkod saknas kan tjuven sedan starta fordonet.

De stulna bilarna möter olika öden. Vissa slaktas för reservdelarnas skull.

För att undvika spårning finns särskilda störningssändare. Alternativt göms bilen helt enkelt fysiskt i exempelvis en container eller byggnad där signalen inte når ut.

Det finns också system för att koda in nya nycklar, vilket gör att bilen sedan kan användas med helt andra nycklar än de som fordonet först levererats med. Tjuvar har också lyckats ta sig in i operativsystem, vilket gett dem full kontroll.

De stulna bilarna möter olika öden. De kan smugglas ut utomlands, för att säljas på marknad i annat land. Vanligt är också att stulna fordon slaktas på delar, som blir reservdelar på den svarta marknaden.

Och mitt i detta möts också båda dessa svarta marknader, där delar från stulna bilar riskerar att hamna i andra stulna bilar på ny marknad. I regel i ett helt annat land än där stölderna begicks.

Går det då som bilägare att skydda sig mot dessa stölder? Det närmaste svar som finns att ge är att man kan vidta åtgärder som gör det svårare för biltjuvarna att lyckas med sitt uppsåt. Men med ny teknik som skyddar finns det förstås också en marknad för teknik vars enda syfte är att forcera alla former av tekniska skydd.

Grundrådet är att helst parkera sin bil i ett garage, att tänka på hur du förvarar bilnyckeln för bilar med nyckellösa system. Att förvara en sådan bilnyckel i en vanlig plåtask kan vara tillräckligt för att förhindra möjligheten för tjuven att stjäla nyckelsignalen.

Om möjligheten finns, aktivera pinkod så att rätt kod krävs för att kunna starta bilen. Göm en positionerings-tagg på en klurig och svåråtkomlig plats i fordonet. Och tänk på vart du parkerar. Ju mer folk i rörelse, desto bättre.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 12 januari 2023 ...eller varför inte…
  • 12 januari 2023 Dags att införa…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.