Nästa artikel
Studenter designar vattenbilar
Nyheter

Studenter designar vattenbilar

Publicerad 5 april 2016
Aquair var den vattenbil som väckte mest intresse.
Amfibiefordonen kan ta sig fram både på gator och vatten.
Studenter på KTH och Konstfack har tillsammans tagit fram bilar som skulle passa bra in i en framtida Stockholmsmiljö. Det rör sig nämligen om så kallade amfibiefordon som fungerar både på vägar och i vatten.

Projektet är kopplat till EU-tävlingen Future Urban Mobility, som uppmuntrar till att skapa hållbara stadstransporter runtom i Europa. Sex olika bilar designades.

– Tre är gjorda för persontransport och tre för att frakta gods. Vi tweakade så att säga konceptet en smula eftersom studenttävlingen enbart gällde transporter på land. Det fanns dock inget i reglerna som sade att sjötransporter inte var ok, säger Anders Rosén, universitetslektor vid KTH. Han var studenternas handledare under projektet och berättar att en av bilarna, kallad Aquair, väckte intresse hos Stockholms stad.

– Den skulle bland annat kunna användas för provtagning av luft och vatten. Sedan skulle bilen kunna visa upp resultatet i realtid. Aquair skulle kunna vara en informationsplattform, helt enkelt. Studenterna var under projektet i kontakt med Stockholms Stad som uttryckte att de skulle vilja ha en sådan här vattenbil.

De sex vattenbilarna heter MOBI, LEVA, Proteus, Fibi+, Tetrapod och redan nämnda Aquair.
 
Diskutera: Är vattenbilar en bra idé?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-04-05 12:23
Hackenbush

Har själv aldrig känt något behov av ett amfibiefordon men de som bor i en skärgård kanske skulle uppskatta att ha en.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.