Nästa artikel
Stor minskning av katalysatorstölder
Nyheter

Stor minskning av katalysatorstölder

Publicerad 2024-08-28 19:00
Under första halvåret i år har antalet stölder av katalysatorer minskat med 90 procent jämfört med förra året.

Att katalysatorn blir stulen är jobbigt och kan göra bilen oanvändbar i flera månader. Men nu verkar det som att stölderna har markant minskat.  

Under första halvåret i år stals 294 katalysatorer jämfört med 3 334 under samma period året innan, visar nya siffror från Larmtjänst. Redan under andra halvåret 2023 minskade antalet katalysatorstölder enligt organisationen, och trenden verkar hålla i sig.

Dock stals 322 huvudstrålkastare, 370 navigationssystem och 382 krockkuddar, vilket är en liten ökning jämfört med samma period 2023.

Statistiken visar också att en del biltillverkare är mer utsatta för stölder av vissa komponenter än andra. Exempelvis stjäls fler katalysatorer från Toyota-bilar, medan BMW är mer utsatta stölder av navigationssystem och krockkuddar. Flest katalysatorstölder genomfördes i Stockholmsområdet.

– En förklaring till den positiva utvecklingen av katalysatorstölder kan vara att råvarupriserna på ädelmetallerna rodium och palladium har sjunkit samtidigt som bilparken med de mest utsatta modellerna blivit glesare på grund av ålder och skrotning, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.