Forskare vid universitetet i Zhejiang har tillsammans med University of Michigan kommit på ett sätt att göra självkörande bilar blinda för hinder genom att använda ljudsignaler.
Svagheten ligger i bildstabilisatorn för de visuella sensorer som bilarna använder sig av för att upptäcka och klassificera saker omkring sig.
"För att öka kvaliteten på bilderna används bildstabilisatorer med tröghetssensorer för att lindra suddig bild orsakad av kameraskakning. En sådan trend öppnar dock en ny attackyta", skriver forskarna i en nypublicerad rapport.
Genom att skicka ut ljudsignaler på en viss frekvens kunde man störa bildstabilisatorerna och göra bilden så pass otydlig att bilen inte uppfattade objekten framför sig.
"De suddiga bilderna kan sedan orsaka felklassificering av objekt som påverkar säkerhetskritiskt beslutsfattande", skriver forskarna i rapporten, och kallar sin metod att slå ut de självkörande bilarna för en poltergeist-attack. Poltergeist är benämningen på en form av spökeri som yttrar sig i fysiska störningar.
Med hjälp av den akustiska störningssignalen kunde man inte bara dölja objekt, utan också lura bilens system på andra sätt. Till exempel skapa saker som inte finns eller förändra egenskaperna hos de ting som bilens sensorer uppfattar. Poltergeist-attacken skulle exempelvis kunna ändra hur bilen uppfattar objektets färg, storlek eller form.
Förutom att det gjordes simuleringar på attacken utfördes också ett experiment ute i verkligheten med en Samsungtelefon fäst på ett fordon.
Som exempel lyckades man få bilen att tro att ett övergångsställe var en bänk och att en allé med träd uppfattades som en elefant. I ett scenario gick det också att dölja personer som korsade vägen framför bilen.
Forskarna kan inte dra några slutsatser om exakt vilka självkörande fordon som ligger i riskzonen för poltergeist-attacker, de säger att deras forskningsresultat främst är till för att uppmärksamma tillverkare om problemet för att göra framtidens självkörningssystem säkrare.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (0)
Läs kommentarer och diskuteraGenom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.