Nästa artikel
Solbergs värsta smäll
Nyheter

Solbergs värsta smäll

Publicerad 8 augusti 2016
Timmy Hansen firar efter segern i Kanada.
Det blev dramatik på alla håll och kanter före, under och efter VM-rallycrossen i Kanada. För VM-ledande Petter Solberg blev det en smärtfylld avslutning.
Regerande mästaren Petter Solberg hade änglavakt när han blev påkörd av en bromslös Anton Marklund efter mållinjen i A-finalen. Datauppgifter påvisade att Marklund hade en fart av 140 km/h när han dammade in i bakändan på Solbergs bil. Petter slappnade av efter målgången och bilen rullade i en fart av 35 km/h. Solberg hade tur i oturen. Det här hade kunnat sluta mycket illa, men efter läkarkontroll på sjukhus kunde Solberg återvända, rejält mörbultad.

– Det här var en av mina värsta tillbud i karriären, säger Petter i ett pressmeddelande. Smällen var till och med värre än när jag kraschade i i tyska VM-rallyt 2004. Det dröjde fem minuter innan jag fick tillbaka känseln i benen.     

Fram till A-finalen, där Petter slutade femma efter en dålig start från pole position, hade allt gått prickfritt. De poäng han samlade in under helgen räckte ändå för att dryga ut ledningen i VM-tabellen, nu fyra poäng före Mattias Ekström.
 
Timmy Hansen halkade in i A-finalen på ett bananskal sedan ryssen Timur Timerzyanov blivit fråntagen sin finalplats. Domarna diskvalificerade ryssen i efterhand för ojuste körning efter TV-granskning.
 
Regnet som tilltog blev Hansens smala lycka trots den sämsta startpositionen. Peugeot-teamet lyckades perfekt med inställningen och Hansens taktik med sent jokervarv blev en fullträff. Timmy lyckades komma ut med sin bil på ordinarie slingan precis före norrmannen Andreas Bakkerud. Mer svenskt på pallen blev det också tack vare Johan Kristoffersson som körde till sig tredjeplatsen.
 
Timmy Hansen tog därmed åtets första seger efter en rad andraplatser och är nu sexa i VM-tabellen medan Kristoffersson är fyra. Mattias Ekström, drabbad av flera punkteringar i Kanada,  är fortfarande ohotad tvåa. Härnäst väntar deltävlingen i Frankrike 3-4 september.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.