Nästa artikel
Snart stänger unik mack
Nyheter

Snart stänger unik mack

Publicerad 12 mars 2016 (uppdaterad 14 mars 2016)
Den 30 mars är det färdigtankat inne vid OKQ8:s bränslepumpar i bergrummet på Södermalm. Här är historien om parkeringsgaraget som också skulle skydda om det utbröt atombombskrig.
Ombyggnaden av Slussen i Stockholm fortskrider och i och med det lägger OKQ8:s mack inne i Katarinaberget ner verksamheten i slutet på denna månad.

Initiativet till att bygga det enorma tunnelkomplexet under stadsdelen Södermalm togs av Bilägarnas Inköpscentral, IC, som senare blev OKQ8. Det var mitt under kalla kriget och rädslan för atombomber var påtaglig. IC fick 1952 tillstånd att spränga sig igenom berget och utforma ett parkeringsgarage med bensinstation under villkoret att tunnlarna i krigstid skulle fungera som skyddsrum med plats för 20 000 människor.

1955 öppnade bensinstationen och när garaget stod klart var det Europas största i sitt slag. Det fanns ett eget reservkraftverk, luftreningsaggregat och en anläggning för nedkylning och avfuktning av luften. Katarinagaraget var, när det öppnade, toppmodernt och hissar och portar var tv-bevakade. Här fanns bensinstation på Katarinavägen och vid Björns trädgård fanns bilverkstad, biltvätt, bilförsäljning och en drive in-bank. 

Efter 60 års verksamhet är det nu alltså dags för macken att stänga. Stockholms stad vill istället bygga en bussterminal i berget.
 
Diskutera: Har du besökt bensinstationen inne i Katarinaberget?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-03-12 17:41
Diesel

Förstår inte varför Stockholm Stad har kommit fram till beslutet att bygga en bussterminal där då man ska bygga ut tunnelbanan till Nacka. Man kan bygga en bussterminal mycket väl där. Får väl ta och åka och nostalgitanka där. Om Stockholms stad tar bort fågelholken på bergväggen så blir jag lut.

#2 • Uppdaterat: 2016-03-14 08:19
Bortom

Man kunde väl ha några minnesmärken från 60-talet kvar... om en fågelholk äventyras tillsätts årslånga miljöutredningar men när ett industriminne ska bort görs inget.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.