Nästa artikel
Snålare elbilar kan kapa kostnaden med 50 000 kr
Nyheter

Snålare elbilar kan kapa kostnaden med 50 000 kr

Publicerad 2024-08-21 09:34 (uppdaterad 2024-08-21 09:40)
Om alla elbilar var lika effektiva som den snålaste modellen i sin klass skulle priserna vara betydligt lägre. Även laddningen hade blivit billigare för bilägaren.

Elbilar är mycket effektivare när det gäller att omvandla energin som ”stoppas in” till rörelse än bensinbilar. Verkningsgraden är betydligt högre.

Men det är stora skillnader i hur effektiva olika elbilsmodeller är. Om alla elbilar var lika snåla som den snålaste modellen i sin klass skulle priserna kunna sänkas med över 50 000 kronor och laddkostnaden för ägaren skulle kunna sänkas med nästan en tredjedel.

Det visar en ny rapport från organisationen ACEEE (American Council for an Energy-Efficient Economy).

Det är inte bara bilens pris som blir lägre med ett mindre batteri. Även laddkostnaden minskar. Foto: Simon Hamelius

Kräver större batteri

Ett exempel är Tesla Model Y som är en av de snålaste elbilarna på marknaden med en förbrukning på strax över 17 kWh/100 km enligt den amerikanska EPA-körcykeln. En liknande bil i samma klass kan dra 25 kWh/100 km.

Det innebär att det krävs ett större batteri, med större behov av sällsynta jordartsmetaller, för att få samma räckvidd. Enligt ACEEE kan laddkostnaden för bilägaren bli 2 800 kronor högre per år med den högre förbrukningen, och bilens pris ökar med nästan 50 000 kr.

Biltillverkarna uppmanas nu att förbättra batteriprestandan, sänka bilens vikt, förbättra aerodynamiken och optimera drivlinan för att sänka förbrukningen.

– Vi har gjort stora framsteg när det gäller effektiviteten i bensinbilar, och vi måste göra samma sak i elbilar för att sänka kostnaderna och kapa utsläppen, säger Peter Huether som står bakom rapporten på ACEEE. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (38)

  • 2024-08-23 10:21 Hur mycket energi som åtgår…
  • 2024-08-23 09:44 V8-, det stämmer till stor…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.