Nästa artikel
Skoda Rapid får autobroms
Nyheter

Skoda Rapid får autobroms

Publicerad 30 april 2015
Skoda Rapid blir säkrare.
Skoda Rapid får nya säkerhetssystem i sommar. Med detta meddelar Skoda Sverige att autobroms blir standard från minsta Citigo till flaggskeppet Superb.
I sommar får Skoda Rapid en radarenhet som möjliggör flera nya säkerhetsfunktioner. Skoda Sverige meddelar i och med detta att de valt att standardutrusta alla modeller från Citigo till Superb med autobroms, detta gäller endast bilar som nytillverkas efter maj månad i år.

Autobroms i stadstrafik (5–30 km/tim) blir därmed standard även i Rapid. Men multikollisionsbroms, som stannar bilen efter en första kollision, är tillval.
 
Trötthetsvarnare och automatisk helljusavbländning är också nya säkerhetssystem som blir valbara till Rapid från och med i sommar, liksom en automatisk funktion som bromsar bort släpvagnskrängningar.
 
Skoda Rapid får också LED-varselljus integrerade i dimljusen och blinkers på sidospeglarna i och med uppdateringen.
 
Diskutera: Vad tycker du om Skoda Sveriges beslut om att införa autobroms som standard?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-04-30 09:45
L West

Intresset för Skoda Rapid ökade genast flera snäpp! Väntar nu bara på RS, även om det sagts att en Rapid RS aldrig kommer...

#2 • Uppdaterat: 2015-04-30 09:52
Grosser

Håller helt med L West, Rapid blev genast ett mycket intressantare val i klassen. Hoppas bara att priset inte sticker iväg för mycket.

#3 • Uppdaterat: 2015-04-30 10:12
Pi

Håller med L West och Grosser helt och hållet - och då givetvis tvärtom avseende Antifeministens Anti-propaganda. Hoppas jag slipper ha honom bakom mig den dag han missar en inbromsning....
När nu även ett s k lågprismärke (nåja...) som Skoda t o m inför detta som standard på alla sina modeller så finns det många andra bilmärken som borde skämmas rätt rejält... Inte minst de som introducerat helt nya modeller det senaste året och som helt missat autobroms-tåget. Personligen tror jag att denna nya funktion kommer att få samma säkerhetshöjande effekt som t ex införandet av säkerhetsbälten fick en gång i världen.

#4 • Uppdaterat: 2015-04-30 11:56
Peugo

Autobromsen borde vara ställbar, dvs. vid vilken hastighet den slår på eller så borde man i alla bilar få den avstängd vid behov!? Autobroms i nån riktig storstad med lite 'vildare' trafik fungerar med all säkerhet inte alls ifall autobromsen är aktiv redan vid låga hastigheter?

Antifeministen har en poäng med när systemet strular, måste vara bombsäkert och elektronik är med 100% inte det. Inte är det väl ännu heller godkänt med elektroniskt styrda bromssystem (i sin helhet)?

#5 • Uppdaterat: 2015-04-30 12:02
Bilnerd

Tänk vilka intressanta sms det skulle bli. Helt plötsligt tvärnitar bilen.

#6 • Uppdaterat: 2015-04-30 18:19
Axelman

Det är så bra att jag klickade på "bromsa" under artikeln.... denna gången kunde jag inte "gasa"..... ;-D

#7 • Uppdaterat: 2015-04-30 20:46
Pi

Gissar att Volvo, Mercedes, Lexus, BMW, Audi, VW, Mitsubishi, Subaru och allt vad dom heter även kört sina autobroms-försedda fordon i storstäder så jag tror knappast att det är nån ny upptäckt... Och som redan nämnts många gånger - bromsen slår till väldigt sent så att nån normal människa skulle utnyttja den under normal körning känns väldigt osannolikt... Och därmed lär det knappast uppstå några allvarliga situationer även om elektroniken råkar strula på nån enstaka bil och sådana problem lär bli felsignalerade på nån display dessutom. De som är Anti-Autobroms känns bara som de är ute och seglar... Tror mera på de som forskar om olyckor och konsekvenser än på de som är Anti i detta fall. Och med tanke på mängden av påkörningsolyckor, och som tycks öka hela tiden, så är autobromsen ett väldigt viktigt säkerhetshjälpmedel för att minska denna olyckstyp eftersom vi människor inte tycks förstå risken med att köra nära framförvarande fordon.

#8 • Uppdaterat: 2015-04-30 21:21
L West

Känns lite som alla Antixxx än det ena eller andra inte provat på systemen i verkligheten och inte förstår hur dom funkar, det lilla jag hunnit prova på räcker för att inse hur otroligt bra detta faktiskt fungerar.

#9 • Uppdaterat: 2015-05-01 11:21
Styggavargen

Någon som har erfarenhet ifrån autobroms systemet, som använt det? Åsikter? Funkar det bra?

#a • Uppdaterat: 2015-05-01 19:22
Pi

Har kört bilar med autobroms men lyckligtvis har jag inte behövt använda den. Det är ju liksom inte så att man ändrar/anpassar sin körstil bara för att bilen har autobroms - som vissa tydligen tror. Sen kan ju autobromsen kombineras med adaptiv farthållare och fördelen med denna är oerhört uppenbar när man testat. En arbetskamrat med bil med autobroms fick dock känna på funktionen när en fotgängare plötsligt "hoppade ut" på vägen - och det slutade bra för både fotgängaren och kompisen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.