Nästa artikel
Självkörande bilar ökar risken för åksjuka
Nyheter

Självkörande bilar ökar risken för åksjuka

Publicerad 9 april 2015 (uppdaterad 10 april 2015)
Källa till åksjuka?
Självkörande bilar kan ha en otrevlig sidoeffekt. Utan förare ökar risken för åksjuka, menar amerikanska forskare.
Bilbranschen spår att självkörande bilar är framtiden och många tillverkare genomför nu tester med bilar som i olika grad kan ta kontroll över körningen.
 
Autopiloten innebär att föraren kan släppa ratten och syssla med annat, men det kan också öka risken för illamående, enligt en studie vid University of Michigan. Forskarna menar att faktorerna som bidrar till åksjuka, bland annat konflikten mellan vad ögonen ser och vad kroppen upplever, förstärks i självkörande bilar.
 
För att undvika illamående kan biltillverkarna förse de självkörande bilarna med större fönsterytor eller använda filmsekvenser på bildskärmar för att efterlikna bilens rörelser, föreslår forskarna.
 
Diskutera: Behövs spypåse i framtidens bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-04-09 14:37
Raphael

Intressant att dessa forskare hittar på en massa avancerade tekniska lösningar för att lösa ett problem, istället för det som man kan tycka är självklart: Låt föraren köra bilen själv. Problemet löst!

#2 • Uppdaterat: 2015-04-09 14:54
Hackenbush

Blir roligt med en massa "bilåkare" som åker runt och spyr hela tiden.

#3 • Uppdaterat: 2015-04-09 15:19
PREVIA

Samma problem lider passagerarna i bilen av både i självkörande bilar och bilar med förare som kör.

#4 • Uppdaterat: 2015-04-09 17:33
keoh

Stoppa denna utveckling!
NU!

#5 • Uppdaterat: 2015-04-09 17:36
Roy J

Verkar som att PREVIA är den enda som tänkt den självklara tanken - den här situationen befinner sig ju redan alla passagerare i. De förare som sällan eller aldrig själva är passagerare och envisas med att fokusera på helt andra saker än trafikomgivningen kan givetvis bli åksjuka - även nu.
Behövs det verkligen forskare för att komma fram till det uppenbara?

#6 • Uppdaterat: 2015-04-10 10:02
Thommys

Självklart är det som PREVIA säger. Men man ska också veta att de självkörande bilarna inte kör så som en normalförare gör. Den eftersträvar att hela tiden ligga mitt i filen vilket gör att den gör små justeringar i sidriktningen allt jämt. En normal förare genar t ex lite i en kurva för att jämna ut den. Den självkörande bilen gör små justeringar åt båda hållen i en kurva. Detta ger lätt uppkomst av åksjuka. Det finns mycket kvar att göra innan de självkörande bilarna är fullt utvecklade.

#7 • Uppdaterat: 2015-04-10 17:09
Reverend Benny

Det borde ju även handla lite om körsätt.
Jag kan tex jobba med dator på både buss och tåg men i baksätet i en Taxi eller fingra på en surfplatta som passagerare brukar göra mig åksjuk rätt snabbt.

#8 • Uppdaterat: 2015-04-10 20:21
saabnisse

Thommys, obehag av kurskorrigeringar borde kunna dämpas med rätt sampling, men som du skriver finns nog mycket kvar att jobba med.
Det som förvånar mig är förslaget att motverka obehaget med större fönster, alltså tvärs emot vad de flesta biltillverkare verkar vilja ha.
Fönsterlöst-enbart kameror!

#9 • Uppdaterat: 2015-04-10 20:49
PREVIA

Här ser man att åksjuka kan uppstå om man låter den självkörande bilen köra för fort på parkeringen.
http://www.youtube.com/watch?v=4zOFNTkxMvQ&sns=em
En fördel med självkörande bilar är att inte alla mäniskor är så duktiga bilförare och klarar inte alltid en komplicerad trafiksituation vilket leder till onödiga olyckor, och vi bilförare kan inte alltid efter flera timmars bilkörning vara fullt uppmärksamma var sekund när något oväntat dyker upp som en älg som exempel, då är det bra med teknik som inte har den svagheten att bli trött någon gång eller ouppmärksam när något gör att man tittar bort från vägen någon sekund. Här ser man att tekniken håller reda på allt omkring en vilket nog är näst intill omöjligt även för en duktig bilförare.
http://www.youtube.com/watch?v=csvt6JBAwBk&sns=em

#a • Uppdaterat: 2015-04-11 18:18
Styggavargen

Jag gillar inte att åka bil eller buss. Kör hellre. Buss brukar jag ofta må illa av att åka.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.