Nästa artikel
Seat överväger att sluta sälja personbilar
Nyheter

Seat överväger att sluta sälja personbilar

Publicerad 9 maj 2023 (uppdaterad 9 maj 2023)
Seat uppges inte vara främmande för att sluta med personbilstillverkning för att istället helt fokusera på scootrar och mikrofordon.

Kommer Seat helt sluta tillverka personbilar?

Svaret är svävande, men kan mynna ut i ett ja. Det meddelar Seats vd Wayne Griffiths på en presskonferens, återgiven av Autocar. Eldrift har så här långt nästan helt varit förbehållet Seats prestandamärke Cupra. Trots tidigare ambitioner i form av olika laddhybrider har märket Seat inte tagit samma tydliga steg mot elektrifiering.

Nu grusar Wayne Griffiths de sista förhoppningarna om ett sådant steg. Han ser inte en framtid av elektrifierade Seats framför sig.

– Seat har inte någon plan på att lansera någon form av elbil innan år 2026, om ens alls, kommenterar Wayne Griffiths under presskonferensen. För stunden så utvecklas Seat och Cupra var för sig. Vi har det bästa av två världar: Förbränningsmotorer och eldrift.

Istället ser han det inte som uteslutet att Seat måste ändra sin affärsplan radikalt. Detta genom att helt överge biltillverkningen, för att istället fokusera på det redan inslagna spåret med elscootrar och senare även eldrivna mopedbilar.

I intervjun med Autocar menar Wayne Griffiths att koncernen senast år 2030 ska ha fattat ett nytt inriktningsbeslut för vilken väg Seat ska rulla i framtiden.

– Vi håller som bäst på att analysera vilken roll som Seat ska ha i framtiden, när försäljningen av bränningsmotorer upphör, säger han. Seat kan komma att omvandlas till ett märke som helt fokuserar på enkel mobilitet i urbana stadsmiljöer, där vi helt fokuserar på en yngre kundgrupp.

En sådan strategi speglar sig redan idag i tillverkarens befintliga modellprogram. Hela bilprogrammet utgörs av bilar med förbränningsmotorer. Den som vill köra eldriven Seat är istället helt hänvisad till märkets särskilda scooterprogram: 125-kubikaren Seat Mó 125, EU-mopeden Seat Mó 50 samt två enklare elscootrar. Eller till syskonmärket Cupra.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 10 maj 2023 Seat gör stora förluster och…
  • 9 maj 2023 Vad är 125 resp 50 ?? Är det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.