Nästa artikel
Saabmodell ska produceras i USA: "Kommer hjälpa Saab"
Nyheter

Saabmodell ska produceras i USA: "Kommer hjälpa Saab"

Publicerad 28 juli 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
General Motors ska vända den dystra statistiken och nästa år ska en av de nya Saabmodellerna byggas i USA. Förhoppningen är att detta ska vända den nedåtgående kurvan. Men jobben i Sverige påverkas inte.
- Det har varit planerat länge att en ny modell ska byggas i USA, det gäller sannolikt den. Hursomhelst kan jag inte se att det skulle påverka Sverige, säger Paul Åkerlund, IF Metalls ordförande på Saab Automobile i Trollhättan, till TT.

General Motors meddelande på fredagen att produktionen av en kommande Saab-modell ska förläggas i USA. Anledningen till beslutet ska vara att den svaga dollarn minskar exportvinsterna för bilar byggda i Europa. Priserna blir därmed inte tillräckligt konkurrenskraftiga på den amerikanska marknaden - och nu väljer GM att flytta över en del av Saabs produktion till USA.

- Det kommer att hjälpa Saab ganska mycket, säger GM:S styrelseordförande och vd Rick Wagoner i en intervju med AFP.

General Motors har stora ekonomiska problem och har presenterat en plan för att skära ner kostnaderna med 10 miljarder dollar. Men GM-chefen Rick Wagoner konstaterar att det inte finns några planer på att göra sig av med Saab.

- Saab är en avgörande del av vårt europeiska produktutbud, och den säljer rätt bra i Europa och tenderar att vara en bra kassako för oss, säger Rick Wagoner.

För Saab-fabriken i Trollhättan innebär det nya beskedet inte någon förändring. Den nya 9-3:an ska fortfarande produceras i fabriken - även om startdatumet ännu inte är bestämt.

- Det vet vi inte än, eventuellt 2012, säger Paul Åkerlund.

Ola Andersson

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-07-30 15:04
B Englund (ej verifierad)

Att 9-4X ska byggas i Mexiko är känt sedan länge. Att man bygger en bil i USA måste vara en stor nyhet. Bör vara nya 9-5:an som delar plattform med Chevrolet Malibu.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.